Därför försenas inflyttningen i Västerhejde skola

Det dröjer ytterligare en dryg månad innan eleverna får flytta in i nyrenoverade Västerhejde skola. "Alltid svårt att sätta ett exakt datum", säger Kristoffer Strehlenert, lokalsamordnare på Region Gotland.

9 februari 2018 16:45

Västerhejde skola har byggts om och renoverats sedan i höstas och årskurs 3-6 har under tiden flyttats till de lokaler i Visby där Christopher Polhemgymnasiet tidigare höll till. I ett tidigt skede var det sagt att allt skulle vara klart för inflyttning till vårterminens start, men ganska snart stod det klart att det inte var realistiskt.

På fredagsmorgonen informerades elevernas föräldrar via Schoolsoft att inflyttningen skjuts upp från sportlovet till påsklovet.

Kristoffer Strehlenert, lokalsamordnare på arbetslivs- och utbildningsförvaltningen, tycker inte att den uppskjutna inflyttningen är anmärkningsvärd.

– Det är klart att i ett byggprojekt är det alltid svårt att sätta ett exakt datum, man vet inte riktigt vad man stöter på, säger han.

Vad är det som fördröjt inflyttningen?

– Saneringen vi gör är inget konstigt i sig, det gör vi på nästan alla ställen som renoveras. Det tar lite olika lång tid beroende på hur tjockt lim man använt när man limmat golvplattor och sånt, så den har tagit lite längre tid än man trodde att den skulle göra.

LÄS MER: Skolan saneras från asbest

– Men det har också visat sig att man behövde byta ut mer av ventialtionsanläggningen i huvudbyggnaden än man trodde från början. Det är också något som förskjutit det lite grann, säger Kristoffer Strehlenert.

Eftersom det bästa för verksamheten är att flytta när eleverna har lov skjuts flytten fram till nästa lov, under påsken.

Kristoffer Strehlenert medger att det tidigare fanns en tanke att flytta in delar av verksamheten redan till vårterminens start. Hus 02, även kallat "Röda längan" var helt klar enligt plan till nyår. Men skolan beslutade att vänta och genomföra hela flytten samtidigt.

– Hälften av eleverna som just nu är på Polhemsskolan i Visby ska gå i Röda längan och hälften i det som kallas Stenhuset, eller huvudbyggnaden.

Eleverna på Polhemsskolan tillhör årskurs 3-6.

– De delar en del lärartjänster och då hade det varit knepigt att ha hälften av eleverna kvar i stan och hälften i Västerhejde.

LÄS MER: 160 barn till stan när deras skola byggs om

Många föräldrar vittnar om ett missnöje med informationen, även om de flesta verkar nöjda med själva verksamheten. Skolgården på Polhemsskolan, som är anpassad för gymnasieelever, har dock mer att önska.

Västerhejde skolas rektor Eva-Karin Rönnfors tycker inte att förseningen innebär några problem.

– Allt har fungerat väldigt bra och vi är nöjda. Barnen saknar sin skolgård, men det är ju inte så konstigt för den är ju underbar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin