Därför ligger lastfartyget kvar utanför Visby

Många har hört av sig till Helagotland.se och undrar varför det stora lastfartyget M/S Seine Highway ligger stilla utanför Visby hamn. Här är svaret!

4 januari 2016 09:20

Det var dagarna efter jul som det knallröda lastfartyget Seine Highway plötsligt hade lagt sig för ankar utanför vågbrytaren i Visby hamn, och genast började många nyfikna gotlänningar undra i sociala medier vad det var för ett fartyg och varför det lagt sig utanför Visby.

Håkan Hallberg, hamnfogde i Visby, vet.

– Hon ligger där och inväntar nya order, helt enkelt. Det är ett lastfartyg som fraktar större bilar och maskiner och vad jag vet går hon förbi Gotland två gånger i veckan mellan Södertälje och Tyskland. I stället för att kasta ankar mitt på Östersjön så lade de sig utanför Visby, så att de kan vara beredda när nästa uppdrag kommer, antar jag.

Det 148 meter långa fartyget är som många andra båtar registrerat i Bahamas och kan enligt rederiet Kess hemsida lasta upp till 1 600 bilar.

När ett fartyg ligger på redden betalar det ingen avgift.

– Nej, de gör ju så. Det är inget ovanligt, nyligen var det ett stort fartyg som jag tror låg flera veckor uppe i Ireviken, säger Håkan Hallberg.

Han uppger att fartygets besättning varit i kontakt med Visby hamn och fått okej om att ligga kvar utanför Visby. Ett fartyg får lov att ligga på redden under lång tid, så länge det inte stör övrig sjöfart.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa