De gör utställning om sin Italienresa

Resan till årets kulturhuvudstad Matera i södra Italien blev ett fint minne, och en fotoutställning som ska invigas av italienska ambassadören i Sverige. ”Det var otroligt kul att vara där”, säger Dan Svensson.

22 mars 2019 14:49

Wisbygymnasiets elever Lykke Leino och Dan Svensson valdes ut av en jury för stipendium och en vecka i södra Italien. De kunde ingen italienska, men fick bo i varsin italiensk familj.

– Med vissa svårigheter gick det ganska bra, säger Dan Svensson och berättar att engelska fungerade med de yngre familjemedlemmarna.

Uppdraget var att under en vecka i mitten av februari dokumentera och ta bilder, till en utställning som ska invigas av Italiens Sverigeambassadör Mario Cospito under Primavera Italiana på Almedalsbiblioteket i Visby den 29 mars.

– Matera är en väldigt vacker stad, men jag ville fokusera på att hitta små ögonblick som jag tyckte var intressanta, säger Lykke Leino.

Med sig på resan hade eleverna Karin Lekander, biträdande rektor, och Diego Rossi, lärare och italiensk konsul på Gotland.

– Utställningen betyder att vi öppnar nya vägar och nya möten, säger Diego Rossi och berättar entusiastiskt om Matera som världens tredje äldsta bevarade stad med grottor där människor bott in i modern tid.

Karin Lekander hoppas på sikt få igång någon typ av samarbete mellan Wisbygymnasiet och skolor i Matera.

– Vi funderar på digitala samarbeten eller lärarutbyten, det finns jättemånga möjligheter men också stora skillnader, säger hon.

Både Lykke och Dan skulle gärna åka tillbaka till Matera.

– Det finns ett enormt kulturarv och jag skulle gärna vilja åka runt mer på landsbygden, säger Lykke Leino.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe