"Jag tillhörde ingen riskgrupp för bröstcancer. Ändå fanns den där. En vit fläck i ärtstorlek på mammografibilden oktober 2013" Så skriver, en av de kvinnor som lånat ut sina bröst för den goda sakens skull. Hon och tolv andra kvinnor har låtit tretton kvinnliga konstnärer tolka deras mammografibilder. Allt började i höstas när politikern Anna Hrdlicka hade folk i sin omgivning som drabbades av bröstcancer. Hon förstod hur avgörande det är att cancern upptäcks i tid och ville tillsammans med några andra dra igång en kampanj, riktad främst till yngre kvinnor. Nu finns Bröstkollen.se som har spridits i sociala medier och via bloggar.

– De tog kontakt med oss för de vill nå ut med budskapet, säger Lars Andersson, vd på reklambyrån Hill Marketing.

Reklambyrån nappade på samarbetet och jobbar ideellt med projektet.

Artikelbild

| Elisabeth Lydia-Maria Kedziora målning av Sanna Klevens mammografibild börjar bli klar.

– Vi kom fram till att mammografibilder egentligen är väldigt fina, säger Lars Andersson och berättar om konstnärernas tolkningar av bröstbilderna. Bland annat har guldsmeden Annika Gutavsson gjort en ring med en bröstvårta i guld.

Landshövdingen Cecilia Schelin-Seidegård är en av dem som lånat ut bilden på sina bröst.

– Jag hoppas det är många som bjuder på tavlan. Jag har inte sett den själv ännu. Det ska bli spännande.

Konstverken är klara och det blir vernissage den 12 juni. I slutet av sommaren under Gotland art week kommer konstverken att auktioneras ut och pengarna går till Gotlands Bröstcancerförening.