De tågade för fred i Burundi

"Vi vill att FN ska gripa in och stoppa folkmordet som redan börjat", säger Claudien Tuyisabe om kriget i Burundi.

19 december 2015 17:35

Det var efter den blodiga sammandrabbningen i Burundis huvudstad Bujumbura förra fredagen som Claudien Tuyisabe, Demokrati för barns framtid (DBF), bestämde sig för att genomföra ett upprop.

– Det är krig i många länder i världen och i dag vill vi inte bara prata om Brurundi. Många barn är oroliga för vad som händer i världen, säger Claudien Tuyisabe.

Han har tillsammans med många av de 30-talet burundier som bor på Gotland och andra gotlänningar samlats på Östercentrum för att demonstrera för fred i Burundi. Flertalet är barn och ungdomar.

– Vi vill uppmana hela världen att skynda sig så att det som hände i Burundi och Rwanda inte händer igen. Vi vill att FN ska gripa in för att stoppa folkmordet som redan börjat.

Demonstrationen är ett samarbete mellan DBF, Rädda barnen, Röda korset och FN på Gotland. Tillsammans har de författat ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon där de bland annat uppmanar FN att skicka fredssoldater för att stoppa folkmordet på landets tutsier och på dem som motsätter sig en tredje mandatperiod för presidenten. Man vill också att Burundis grannländer ska få ekonomiskt stöd för att burundiska flyktingbarn ska kunna gå i skolan och inte riskera att rekryteras som barnsoldater.

Efter demonstrationen håller frilansjournalisten Anna Roxvall som nyligen kommit tillbaka från en reportageresa i Burundi föredrag om läget i landet. Hon är aktuell med sitt reportage "Skymning över Bujumbura" som även finns som pod.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa