De vädjar om färre flyktingar

Några Fårösundsbor avråder i en skrivelse Migrationsverket från att förlägga 250 asylplatser i samhället.

6 november 2015 11:08

Det är Fårö Fårösunds Företagarförening, Bunge sockenförening, PRO i Bunge samt SPF i Bunge som valt att författa en skrivelse till Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Anledningen är enligt Ted Ljungqvist, som utsetts till talesperson för gruppen, att det den senaste tiden florerat rykten i media om att Fårösund eventuellt ska ta emot 250 asylsökande inom kort.

– Fårösund skulle enligt de första uppgifterna ta emot 50-60 asylsökande, vilket vi har varit väldigt positiva till. Nu pratas det dock om att siffran i stället kan komma att bli 250 personer, vilket vi med den här skrivelsen bestämt avråder Migrationsverket från, säger han.

Varför avråder ni från att 250 asylplatser förläggs i Fårösund?

– Jag tycker det är viktigt att säga att det inte är så att vi är negativt inställda i största allmänhet och inte vill ställa upp och ta emot någon. 50-60 stycken är vi positiva till att vi kan klara av, men kommer det 250 asylsökande på en och samma dag till ett samhälle där det bor 800 personer så blir det stora påfrestningar, det förstår ju alla.

– Både de asylsökande och vi Fårösundsbor skulle bli förlorare, och möjligheterna till att integrera de här personerna i det gotländska samhället minskar ju om det kommer så många. Det är ungefär som att det skulle komma 7 000-8 000 personer till Visby under en och samma dag.

Enligt Ted Ljungqvist vill man med skrivelsen, som även skickats till migrationsminister Morgan Johansson (S) samt regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S), få igång en dialog angående asylmottagandet.

– Vi vet att 250 asylsökanden bara är en siffra det pratats om och att inget är beslutat än, men vi vill vara med och påverka vår egen framtid. Vi kan inte sitta med armarna i kors och låta någon som inte bor här eller inte har kännedom om samhället fatta beslut ovanför våra huvuden. Vi vill vara med och besluta, säger han.

Strax före lunch på fredagen meddelade Ted Ljungqvist att man fått svar från Anders Danielsson.

– Han meddelade att han läst vår skrivelse och att någon av hans närmaste medarbetare kommer att kontaka oss inom kort. Så dialogen är igång, vilket känns bra.

Gotlands Tidningar skrev så sent som i fredagens tidning att företaget Offentliga hus i Norden AB vill använda två kaserner på gamla KA 3-området i Fårösund som asylboende. Där skulle det enligt vd:n Fredrik Klerfelt få plats 250 stycken asylsökande.

Läs skrivelsen i sin helhet HÄR >>

Så jobbar vi med nyheter