De vakar över stranden

I över 20 år har Svenska livräddningssällskapet bevakat Tofta strand. Deras uppgifter innefattar allt i från livräddning med båt till akut sjukvård och att larma ambulans. Livräddarna på stranden är även en av få bemannande stränder i Sverige som drivs helt ideellt.

15 juli 2018 16:54

Svenska livräddningssällskapet är en förening bestående av volontärer som arbetar med simkunnighet, livräddning och säkerhet. Sedan 1995 har de bemannat Tofta Strand.

– Det är många som kanske tycker det är konstigt att spendera sin semester som livräddare, men det här min grej som jag gillar att göra. På samma sätt kan man ifrågasätta dem som arrangerar tornerspelen eller Stångaspelen, säger livräddningschefen Tord Turesson.

Tofta strand är idag en av få bemannade stränder som idag drivs ideellt. Tord menar att det är härligt att hålla liv i volontärkrafterna men att situationen känns svår inför sommaren.

– Nästa vecka är den första veckan då vi är verkligen är på minimum på tre livräddare. Jag hade önskat vi kunde ha sommaranställda som fyllde upp tillsammans med de ideella krafterna. Sen hur de skulle finansieras, det vet jag inte riktigt. Men sen om vi fått pengar från kommunen hade många kanske undrat varför det skulle ske just här och inte på exempelvis Sudersand.

En av livräddarna är Mikael Löfgren som till vardags arbetar som It-ansvarig på ett företag i Stockholm och kommit till stranden i drygt 20 år.

– Det är härligt att komma hit, man är ett bra kompisgäng som gör saker tillsammans. Det är kul att vara aktiv under sin semester och framför allt härligt att få hjälpa till och göra samhällsnytta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Filip Magnusson