Debatt om påskresor kokar på Facebook

Påskresorna till Gotland har fått gotlänningar och sommargotlänningar att drabba samman på Facebook.

27 mars 2020 05:45

Risken för smittspridning och den gotländska sjukvårdens begränsningar har satt fart på en infekterad debatt  mellan gotlänningar och sommargotlänningar på sociala medier. 

På lokalsidor på Facebook har det under de senaste veckorna blossat upp debatter med ett mycket högt tonläge om påskresor mellan gotlänningar sommargotlänningar. Regiondirektör Peter Lindvall har sett en del av inläggen och konstaterar:

– Folk som har nära och kära i riskgrupperna blir stressade och oroliga.

På sidan "Vi som älskar Ljugarn" får frågan om påskresor inte längre diskuteras. "En del av dessa inlägg har upplevts som otrevliga och till och med hotfulla", förklarar en av administratörerna.

Tongångarna har varit likadana på sidan "Serviceort Burgsvik".

– Jag har plockat bort flera inlägg med ett onödigt grovt språk, berättar Anders Thomasson i Hamra, som håller i sidan. 

Anders Thomasson förstår både fastboende, som inte vill att tillresande ska föra med sig smitta, och de sommargotlänningar som vill resa till Gotland:

– Annars vill vi ju att de ska komma hit – men nu passar det inte. Det är en svår fråga, men vi har redan ett stort antal som redan har kommit hit. Ska de åka hem då, frågar sig Anders Thomasson och fortsätter:

– Det värsta som kan hända är om vi skapar en "vi och dom-känsla". För vi behöver dem som kommer hit och då är det svårt för oss att be dem att hålla sig undan när det nu är en besvärlig situation. 

Folkhälsomyndigheten har avrått från resor till Gotland i påsk. På torsdagen gick regiondirektör Peter Lindvall ut med en direkt uppmaning till alla sommargotlänningar som vill komma sina stugor:

– Följ Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma! Gotland kommer att finnas kvar. 

Peter Lindvall värnar om det gotländska näringslivet och han inser att företagen i coronakrisens spår behöver fler kunder, men fler människor på ön innebär både en ökad risk för smitta och högre belastning på sjukvård och omsorg.

– Vi har en tydlig målkonflikt, men just nu är valet enkelt: Res inte hit i påsk. Vi har inget reseförbud, utan allt bygger på att människor tar eget ansvar och jag hoppas att fler gör det, säger Peter Lindvall och fortsätter:

– Den gotländska sjukvården är dimensionerad för de 59 000 personer som bor här permanent. Den får svårigheter med en topp över påsk. Och situationen är ansträngd redan nu, eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar all personal som har sjukdomssymtom att stanna hemma.

Inom sjukvården på Gotland följer man personalläget dag för dag. 

– Just nu är 15-20 procent av personalen hemma. Vi uppskattar våra deltidsgotlänningar, men vi vill vädja till alla att ta eget ansvar, säger sjukvårdsdirektör Marie Loob. 

Anders Thomasson räknar med att regiondirektören har fog för sin vädjan. Och han förstår både de fastboende, som inte vill att tillresande ska föra med sig smitta, och de sommargotlänningar som vill resa till Gotland:

– Alla vet ju läget och gör säkert sina överväganden. De som inte har starka skäl att komma hit bör stanna hemma. Och kan de som måste komma hit vara förnuftiga och hålla sig på sin kant en tid behöver det inte bli något stort problem egentligen. Men generellt så skall vi alla följa Folkhälsomyndighetens råd så klart, säger Anders Thomasson.

 

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland