"Det är inte aktuellt att stänga Gotland"

För att minska smittspridningen vädjar vissa gotlänningar till makten om att stänga av trafiken till Gotland. Men det är inte aktuellt, menar Jesper Skalberg Karlsson (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

23 mars 2020 18:55

Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning, om att alla ska ta sig en rejäl funderare innan de reser till Gotland, har reaktionerna varit många. 

"Se då till att stoppa alla turister och sommarboende vid Nynäshamn eller Oskarshamn. Så jävla svårt kan det väl inte vara!", skriver en läsare på Facebook.

"Hur kan de ha samvete att besöka våran ö i denna tid. Mår så dåligt att något sådant får ske utan att regionen inte tänkt på allt. Gör något nu!", skriver en annan.

"Varför bara avråda? Förbjud och stoppa!", skriver en tredje.

Enligt Jesper Skalberg Karlsson (M), vice ordförande i regionstyrelsen, finns det inga planer på att stänga Gotland.

–  Det är inte aktuellt, säger han och fortsätter:

– Även om det skulle vara så att vi här nere vill det så är det ju någonting som bara regeringen eller ansvarig myndighet kan besluta om. Inrikesfrågor är en nationell angelägenhet.

Han medger att det är en svår balansgång att hålla turismen och näringslivet vid liv, kontra att hindra smittspridningen.

– Jag kan bara uppmana alla att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner. Är man i en riskgrupp, är man sjuk, ja då ska man stanna hemma. Jag tycker att man har blivit betydligt tydligare i de rekommendationerna de senaste dagarna och det välkomnar jag. Vår sjukvårdskapacitet på Gotland är byggd för 59 000 invånare.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist 073-9252516,Malin Stenström