Det udda strandfyndet bärgades på tisdagen

En representant för den brittiska ägaren fanns på plats när den strandade helikoptern bärgades på Gotska Sandön.

12 september 2017 18:05

– Det gick bra, vi drog upp den med hjälp av en traktor, säger Petter Rimfors, en av Gotska Sandöns tillsynsmän, på tisdagseftermiddagen.

Det var på söndagseftermiddagen som besökare på Gotska Sandön gjorde det mycket udda fyndet. En mindre helikopter låg några meter ut från land vid Bredsands udde på den västra sidan av ön.

Ganska snart kunde helikoptern spåras till den brittiska lyxyachten Capella C som varit på väg från Riga till Rönne på Bornholm och då passerat Gotland. När båten befann sig på internationellt vatten öster om Fårö tappades helikoptern, en Robinson 66, i vattnet.

LÄS MER: Helikopter ramlade av lyxyacht

Sedan helikoptern hittades har det förts diskussioner om hur och när den skulle bärgas. Eftersom vinden ska tillta senare i veckan ville ägarna få upp den så fort som möjligt.

– Den gick inte mer sönder när vi drog upp den men den var rätt skadad sedan innan. Stjärtfenan var av och fönstren krossade.

Kommer den kunna flyga igen?

– Skulle inte tro det. Men det ska inte jag svara på egentligen, säger Petter Rimfors.

Tillsynsmännen väntade på en representant för ägaren innan de påbörjade bärgningen. Den personen flög till Gotland under tisdagen och följde sedan med personalbåten ut till Gotska Sandön. Representanten övervakade bärgningen och var efteråt nöjd.

– Men de vill vara mycket diskreta. Och de var förvånade över att det hela har blivit en så stor nyhet, säger Petter Rimfors.

Vilka fler udda fynd har ni bärgat genom åren?

–För några år sedan flöt det iland en vattenskoter. Och för många år sedan hittades ett lik på stranden. Men det var nog 20, 25 år sedan.

Vad händer nu på Gotska Sandön, när dramatiken har lagt sig?

– De sista turisterna har ju åkt hem. Nu ska det städas och ställas i ordning för vintern, säger Petter Rimfors.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa