Djurrättsaktivister ljuger om saboterad bil

De djurrättsaktivister som under helgen protesterade mot Räv-SM påstår att deras bil blev saboterad av jägare. Det är dock en lögn, vilket Jaktjournalen avslöjade på tisdagen. "Rent ut sagt förbannad".

14 februari 2017 21:03

Djurrättsorganisationen Hunt Saboteurs Sweden skrev under måndagen på sin Facebook-sida att deras bil blivit utsatt för sabotage i samband med Räv-SM som avgjordes på Gotland i helgen, där aktivisterna var på plats för att störa tävlingen. Man skriver att sabotaget bekräftats av den verkstad på Gotland som fick in bilen i söndags. "Det var inga slitageskador, det fanns olja och allt annat var i sin ordning", står bland annat att läsa på sidan, liksom att det skulle ha hällts "någon form av flis i oljetråget".

På tisdagen avslöjade dock Jaktjournalen att påståendet om ett sabotage av bilen var en lögn. Tidningen har varit i kontakt med verkstadens chef, som säger att de inte bekräftat något sabotage.

LÄS MER: "De utger sig för att vara djurvänner, men..."

Under tisdagseftermiddagen fick även Helagotland.se tag i verkstadschefen, som är märkbart upprörd över uppgifterna som sprids av Hunt Saboteurs Sweden.

– Jag är rent ut sagt förbannad. De är lögnare allihop. Bilen kom in hit med bärgare i söndags, och när vi tittade på den i går så fanns inget vatten i motorn. Motorn har med andra ord blivit överhettad och därför gått sönder. Det kommer alltid metallflisor i oljan när motorn skär, säger han.

LÄS MER: "Filma filma" – Aktivisterna spelade in möte med jägare

Aktivisterna skriver på sin Facebook-sida att bilen vid det påstådda sabotagetillfället var låst, men att den går att öppna ändå. Även det påståendet är lögn, säger verkstadschefen.

– Man måste bryta sönder hela grillen för att få upp motorhuven, och det finns absolut inga brytmärken eller tecken på yttre våld på bilen.

Så du utesluter helt att det handlar om ett sabotage?

– Ja, det här är inget sabotage. Det de skriver är ren lögn. Förmodligen handlar det om vanliga ålderskrämpor på bilen, och att man inte observerat temperaturen i motorn.

I Facebook-inlägget ber aktivisterna även sina följare att hjälpa dem ekonomiskt via Swish, för att kunna täcka kostnaderna för bilreparationen.

Helagotland.se har varit i kontakt med aktivisterna från Hunt Saboteurs Sweden, som dock avböjt att kommentera.

 

Tillägg: Aktivisterna har svarat på anklagelserna i ett skriftligt meddelande. LÄS DET HÄR (länk)

 

LÄS MER: Djurens rätt: "Det här är inte vårt arbetssätt"

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg