”En del vuxna går faktiskt att lita på”

Den 24 maj kommer en ungdomsgala, den första i sitt slag, att hållas på Rondo i Klintehamn. Syftet är att hylla de som jobbar med ungdomar för att förbättra deras mående och tillvaro. Hjärnan bakom initiativet är 16-åriga Moa Svensson.

15 maj 2019 12:32

Idéerna bakom galan slog rot på ungdomsgården ”KUF” i Klintehamn, en plats där Moa Svensson funnit stöd. Hon upplever att många ungdomar är stressade och mår dåligt av olika anledningar. Därför vill hon uppmärksamma att det finns människor och organisationer som kämpar för att göra tillvaron bättre.

­– Jag fick ett tips från en ungdomsledare på gården om att söka Region Gotlands ”pengar i påse” (PiP), som går att söka om man vill göra ett arrangemang med och för ungdomar, säger Svensson.

Hennes förslag beviljades vilket gav Svensson det som behövdes för att genomföra ungdomsgalan – en kassa på 10 000 kronor.

På plats kommer gästerna kunna rösta fram titlar till de utvalda som ska hyllas under kvällen. Förutom Gotlands ungdomsgårdar är bland andra Visby Dansskola nominerade, med motiveringen att ”de sprider glädje, kärlek och pepp till att vara sig själv och göra det man älskar”.

Filmer som presenterar de nominerades arbete har producerats av Svensson med flera. Dessa kommer spelas upp under kvällen för att ytterligare uppmärksamma ungdomarna på plats om vilka möjligheter som finns.

Förutom en kväll kantad av uppträdanden i form av dans och sång, både från Visby dansskola och elever från Klinteskolan, hoppas initiativtagaren på att kvällen framför ett större budskap.

– Det är väldigt många ungdomar som har svårt med tillit till vuxna, men jag hoppas att ungdomsgalan kan hjälpa till att visa att det faktiskt finns bra vuxna som man kan lita på, säger Svensson.

Hon menar att kombinationen av att ungdomar mår dåligt samtidigt som de inte känner att de har någon vuxen att prata med är problematisk.

15-åriga Nathalie Lundin har varit med i slutspurten av planeringen. Bland annat har hon hjäpt till att leta sponsorer för att fylla goodiebagsen som ska delas ut till de 50 första gästerna.

– Även fast jag bara varit med nu i slutet så känns det så kul att ha fått äran att göra det här, säger Lundin.

Ulrika Johansson som är ungdomsledare på ”KUF” tycker att initiativet är positivt på flera sätt. Att arrangera något bra tror hon gör att de inblandade växer som människor, och tror att utfallet kommer påverka gästernas bild av ungdomsgårdar på ett positivt sätt.

– Det är otroligt hedrande, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
Josephine Jubb