Energiministern anser att Gotland ska bli världsledande

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) besökte under tisdagen Gotland i samband med att Energimyndighetens förstudie presenterades.

10 april 2018 19:40

Ibrahim Baylan tog å regeringens vägnar emot förstudien om hur Gotland ska bli pilotregion i Sveriges omställning till ett helt förnybart energisystem. I det tal Baylan höll inledde han med att belysa klimatproblemet.

– Vi ser resultat av den globala uppvärmningen redan i dag. I kärnan till det finns västvärldens sätt att hantera energi, säger energiminister Ibrahim Baylan.

– Det är fullt möjligt att idag leva ett gott liv på ett sätt som inte förstör vår natur. Det som är förnybart och klimatvänligt vinner terräng hela tiden.

En sådan förändring sker dock inte över en natt.

– Det behöver ske steg för steg på ett pragmatiskt och bra sätt. Jag är övertygad om att vi kommer lagbinda förslaget om 100 procent förnybar energi till 2040.

Planen är att Gotland ska leda utvecklingen i Sverige och Sverige ska i sin tur leda utvecklingen och fungera som ledstjärna för resten av världen.

– Steg för steg måste vi också visa att det här kan fungera även i praktiken. Vi måste gå före och visa resten av världen.

Han gav också ett löfte om att det fortsatta arbetet kommer påskyndas från regeringshåll.

– Jag kan lova er en sak, någon långbänk kommer det inte att bli. I närtid kommer vi återkomma till Energimyndigheten om att fortsätta det här uppdraget tillsammans med gotlänningarna och se till att Gotland går före och att Sverige går före i Europa, säger Ibrahim Baylan.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström