Eva Nypelius: "Ännu ett svek från staten"

14 januari 2018 13:00

Förra sommaren kom Svenska Kraftnäts beslut om att avbryta planeringen för en ny elkabel till Gotland. Något som sätter käppar i hjulen för utvecklingen av alternativ energi, meddelar Eva Nypelius, distriktsordförande i Centerpartiet, i ett pressmeddelande.

Målet för Ekokommunen Gotland är att bli självförsörjande på el. – Vi har potential att bygga ut både sol och vindkraft och projekt pågår för lagring av el. Cementa undersöker också möjligheterna till en elektrifiering av hela sin fabrik.

I dagarna kom beskedet att statliga Vattenfall drar sig ur ett projekt angående örnar och vindkraft på Gotland. Skälet är att det inte blev någon kabel och därmed ingen ny vindkraft. – Hela öns omställning havererar nu i snabb takt. Detta är oacceptabelt och ännu ett exempel där staten drar sig ur projekt på Gotland genom Svenska Kraftnäts svek att inte bygga den tredje elkabeln, säger Eva Nypelius.

– Nu måste regeringen bestämma om Gotland skall vara en del av lösningen eller en del av problemen med omställningen. Centerpartiet kräver att Gotland ansluts till stamnätet omgående, avslutar Eva Nypelius (C).

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint