Flera fall av misstänkt spionage under Aurora

Försvaret misstänker flera fall av spionage mot militärövningen Aurora. Ett stort antal misstänkta fall utreds nu som ”försök till underrättelseverksamhet”, skriver Dagens Nyheter.

14 oktober 2017 05:15

Intresset för militärövningen Aurora, som på gick mellan den 11 och den 29 september i år, var mycket stort. Delar av övningen kunde följas av allmänheten. Men det var långt ifrån bara vanliga invånare som intresserade sig för övningen.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har försvaret fått in mångdubblat antal rapporter om ”misstänkt säkerhetshotande verksamhet”.

– Vi har fått in väldigt mycket tips om säkerhetshändelser under Aurora 17. Utan att överdriva kan vi tala om minst en tiodubbling mot vad som är normalt under den här perioden, säger Jesper Tengroth som är pressekreterare vid Försvarsmaktens högkvarter till DN.

DN uppger att det handlar om flera iakttagelser under den del av övningen som hölls på Öland. Bland annat ska personer och bilar som inte hörde hemma där ha iakttagits i närheten av övningen. Om några av de inkomna rapporterna rör Gotland vill Jesper Tengroth inte uppge:

– Vi kommer inte att kommentera det. Det vi säger är att vi har fått in ett stort antal rapporter, betydligt fler än normalt. Vi har tagit Öland som ett exempel och vi stannar där, säger han till GA.

Han är även i övrigt mycket förtegen om om vilken typ av underrättelseverksamhet det handlar om, men berättar att det bland annat rör misstänkta drönare som kan ha bevakat delar av övningen från luften.

Handlar det om svenska eller utländska personer eller grupper?

– Vi drar inte några sådana slutsatser förrän vi gjort våra analyser. Misstänker vi brottsliga handlingar blir det en fråga för polisen eller Säpo. Vi gissar inte, utan när vi vet tar vi det med berörda myndigheter, säger Jesper Tengroth.

Enligt DN har man iakttagit inte bara drönare utan även personer som närmat sig övningen och fotograferat. Men om försvaret konfronterat några av de misstänkta personerna vill Jesper Tengroth inte heller svara på.

– Vilka åtgärder vi vidtar eller inte är inte något vi går in och kommenterar. Det ligger lite i sakens natur att vi inte berättar vilka åtgärder vi vidtar, säger han.

Aurora är den största försvarsövningen i Sverige på över 20 år. Under övningen deltog nära 20 000 svenska soldater från försvaret och hemvärnet, liksom soldater från Usa, Finland, Frankrike, Norge, Estland, Danmark och Litauen.

På Gotland pågick Aurora från den 18 till den 25 september.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Buskas eva.buskas