Flera personer utsätts för hatstorm

Under onsdagen utlyste Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ en manifestation mot rasism och sexism. Nu möts arrangörerna av en hatstorm i sociala medier.

13 oktober 2016 11:05

Vänsterpartiet på Gotland och Feministiskt Initiativ har fått ta emot mängder av mejl och andra reaktioner på den manifestation mot rasism och sexism som ska hållas på söndag.

– Vår Facebook och mejl är översvämmad av nättroll och människor som spyr ut sin galla över oss. Det handlar om en diskussion som vi inte tänkt ta på Facebook, utan som vi tänkt ta på söndag, säger Tomas Pettersson, engagerad i Feministiskt Initiativ och rättspolitisk talesperson för partiet.

Saga Carlgren (V) säger att även Vänsterpartiet drabbats.

– Det finns den vanliga kategorin av vita kränkta män, eller rasister, som blir kränkta av den här typen av arrangemang, säger hon.

Tomas Pettersson säger att Feministiskt Initiativ vill väcka en diskussion kring den debatt som varit efter att fem män misstänks för att ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern.

– Vi vill problematisera det här med att svenska män helt plötsligt, när det blir våldtäktsanmälningar, känner sig så sugna på att skydda svenska kvinnor. Vi försöker stå upp för allas lika värde, säger Tomas Pettersson.

– Samtidigt fördömer vi och ska bekämpa allt sexuellt våld mot kvinnor. Det här kopplas ihop av de när nättrollen och då ska alla invandrare ut. Det är den enkla lösningen som de har och det ställer vi inte upp på.

Han säger att arrangörerna kommer att kontakta polisen om de mejl man fått ta emot.

– Vi kommer kontakta polisen under dagen och en eventuell hotbild som de undrat över känns nu mer konkret, säger Tomas Pettersson.

LÄS MER: Tänder facklor mot rasism

Flera gotländska företrädare för andra partier har i sociala medier vädrat sin frustration över att deras parti inte blivit medbjudna att stå som medarrangör.

– Det var en förhandlingsfråga mellan oss och Fi. Vi önskade att kunna gå in bredare politiskt och i stället bjuda in andra politiska partier, säger Saga Carlgren.

– Efter förhandlingarna försökte vi bredda och i stället bjuda in andra typer av organisationer. Sedan måste jag respektera den önskan som Fi har, det finns organisationer som jobbar med personer drabbas av den asylpolitik som bedrivs nu. Det var ett jättesvårt avvägande, säger hon.

Under torsdagen pågår diskussioner om vem eller vilka som ska stå som arrangörer för manifestationen.

– I det här läget som det blivit nu, då måste vi backa hem och fundera på hur vi ska göra. Vi vill att arrangemanget ska handla om sakfrågor, säger Saga Carlgren.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa