Folk ropade: Inga rasister på våra gator

Runt 300 personer kom för att delta under Feministiskt initiativ Gotland och Vänsterpartiet Gotlands manifestation mot rasism och sexism på Östercentrum under söndagseftermiddagen. Representanter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) trycktes bort av poliser.

16 oktober 2016 19:25

En av många som kommit för att visa sitt stöd var Agneta Berg som är volontär i nätverket kring Ekängen i Garda.

– Jag tycker att det är viktigt att vara här. Det har varit så otäckt med alla reaktioner efter våldtäkten och att man tar över händelsen. Jag vill att Sverige och Gotland ska vara en fristad för de som är på flykt från krig, säger hon.

Innan manifestationen startade samlades ett 10-tal personer från Nordiska motståndsrörelsen vid Östercentrum men precis innan manifestationen skulle börja motades de bort mot Österport där de fick stå hårt bevakade av de extrainkallade polisstyrkorna på ön.

– De är anvisade till den här platsen, här får de vara. De är tillräckligt nära och tillräckligt långt ifrån, säger en av de cirka 40-50 uniformerade poliserna som var på plats.

Under det en timme långa programmet höll Tomas Pettersson och Saga Carlgren tal där de, bland annat, talade om alla människors lika värde. Talade gjorde även Mustafa Rezei, en av de killar från ett hem för ensamkommande och som skrivit en debattartikel om senaste tidens händelser.

– Man blir jätteglad över att se att så många har kommit hit. Jag tycker att det är bra att man lyfter både rasism och sexism samtidigt, säger regionrådet Brittis Benzler (V).

Liksom många andra la hon inte mycket fokus på representanterna från Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag tycker att det här är skitbra, vi är här för att visa att vi är många och att vi är flest. Jag tänker ignorera de som står borta vid Österport. Det märks vilka som är i överläge, säger Tove Jokiranta, medlem i Fi.

Även Jonas Niklasson (C) var på plats på Östercentrum.

– Det var trevligt att komma in till stan och lyssna på musik. Sen sitter jag i socialnämnden och jag känner att jag har lite ansvar för att vara här och se hur de ensamkommande tas emot, säger han.

Manifestationen avslutades med att åhörarna stämde in i Tomas Petterssons slagord: Inga rasister på våra gator!

 

FOTNOT: Texten är korrigerad. Jonas Niklasson sitter i socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth Foto: Malin Stenström