På grund av klimatförändringar kommer Campus Gotland att sväljas av havet. Då är det lika bra att vänja sig. Det menar Patrick Prax, biträdande lektor för speldesign vid Uppsala universitet, som i kritstrecksrandig kostym och röd slips i går höll en av sina föreläsningar guppande i vågorna utanför kallbadhuset. 

– För mig är det crazy att vi jobbar på ett ställe som kommer att ligga under vatten, men inte gör tillräckligt, säger Patrick Prax och kliver i havet medan de elever som inte gör honom sällskap torrskodda står på bryggan och lyssnar.

Klimataktionen i havet är hans sätt att sätta fokus på problemen, och att det krävs mer än vad den enskilde individen har makt att förändra själv.

Artikelbild

| Patrick Prax undervisar i något kylslagen miljö.

– Det handlar inte om att ta kortare duschar eller att inte använda plastkassar. Att titta på individen räcker inte, vi behöver större strukturella förändringar för att vi ska klara oss, säger Patrick Prax och menar att människor över hela världen behöver organisera sig och driva fram politisk handlingskraft.

Patrick Prax följer FN:s rapporter om stigande världshav.

– Det blir varmare och varmare. När isarna smälter frigörs massor av metangas som gör att det går ännu snabbare. Därför är det svårt att kalkylera, men de nya siffrorna från FN är ganska skrämmande, säger han och berättar om gotländska vänöar i Island Games som redan nu hotas av stigande världshav.

Patrick Prax flyttade från Tyskland till Sverige för kärlekens skull och bor sedan två år med sin familj på Gotland.  Här försöker han leva klimatsmart, men öfaktorn gör det komplicerat.

Artikelbild

| Vågorna slog då och då över bryggan men därifrån kunde eleverna någorlunda torrskodda följa föreläsningen.

– Man kan bli vegetarian, men det är omöjligt att låta bli att flyga eller ta båten, säger han.

Istället menar han att världsekonomin borde ta bättre ansvar för miljön, istället för att fokusera på tillväxt.

– Sin mobiltelefon byter man nästan automatiskt. De är byggda för att gå sönder efter två år och just nu är det enkelt att lägga alla sopor på en båt till Indien och betala för det. Vi behöver lagstiftning för att produktskapare ska hantera miljökostnaderna, säger han.

Några regelbundna aktioner, som Greta Thunbergs fredagsdemonstrationer, med lektioner från havet utanför kallbadhuset blir det inte för Patrick Prax del.

– Det här var första gången och ett experiment. Det handlar om att göra någonting, kanske bjuder jag in andra som vill vara med och föreläsa, säger han.