Försiktig glädje när skolan återinvigdes

På fredagen återinvigdes Västerhejde skola efter den omfattande renoveringen. Men mycket återstår att lösa i den trångbodda skolan.

13 april 2018 13:10

Fredagen den 13 april var ingen otursdag för Västerhejde skola. Efter att ha renoverats under nästan ett år, och att inflyttningen försenats flera gånger, återinvigdes lokalerna. Varm korv, tårta, popcorn, hoppborg och en skolgård smyckad med ballonger och flaggor välkomnade barn och föräldrar när skolan hade öppet hus för att visa upp vad som hänt under renoveringen.

Skillnaden är påtaglig i de klassrum som fått en helrenovering, och flera klassrum har tillkommit i den utbyggda längan på gården. Men skolan är ännu trångbodd, och mycket jobb återstår innan allt är klart. En försiktig optimism rådde.

– Klassrummen är verkligen fina. Men det är ännu ganska rörigt, och vi hade gärna velat vara med i processen lite mer. Materialrummen finns inte kvar till exempel, säger läraren Birgitta Komstadius.

Skolbiblioteket är också borta, magasinerat, och ingen vet när eller om det kommer tillbaka, eller i så fall vart det ska ligga. Den äldsta delen av skolan, med den trånga matsalen, ska ännu renoveras.

Störst är förändringarna i den så kallade "röda längan", som ställdes på plats som ett provisorium för 30 år sedan. De slitna och nedgångna lokalerna har fått nya ytskikt och ventilationen har setts över.

Mellanstadiet har under byggtiden bussats till en skola inne i Visby. Nu är de glada att äntligen ha fått komma tillbaka till sin skolgård.

– Det är fantastiskt att få ha alla barn samlade igen. Det känns jättebra, säger läraren Kicka Molin.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson