Forskare slår larm om torsken: "Zombiefisk"

Läget för torskarna i Östersjön blir allt allvarligare. Nu kräver experter att torskfisket helt avbryts – och det omedelbart. "Om folk hade fått se det här hade de inte trott att det är sant."

14 april 2019 19:36

Nils Höglund är ansvarig för fiskepolicy vid Coalition Clean Baltic, CCB (ett samarbetsorgan för miljöorganisationer i länderna runt Östersjön). Han säger att situationen för torskbeståndet i Östersjön egentligen inte är någon nyhet, men det nu är allvarligare än någonsin tidigare.

– Kris har det varit länge. Nu är det katastrof och kollaps. Beståndet finns knappt ens kvar, forskare hittar de inte, säger han.

Torsken, som finns i de allra mest sydliga delarna av Östersjön, är inte vad de en gång var, visar flera forskarrapporter. Nils Höglund beskriver torsken som "zombiefiskar", utmärglade och med en förkortad livslängd.

– Innan var torsken som en gris, nu har de blivit halvblinda och magra. De liknar närmast en zombiefisk, säger han.

Enligt Nils Höglund är standardlängden på en torsk i dag mellan 20-30 centimeter.

– Om folk hade fått se det här hade de inte trott att det är sant. Folk borde få se det här. Det är akut just nu.

Vad är anledningen till att det här har inträffat?

– Östersjöns ekosystem är i dåligt skick och i obalans. En lång tid av för hårt fisket med redskap som är för effektiva gör att torsken stressats till att leka allt yngre och vid mindre storlekar, säger Nils Höglund, och fortsätter:

– Ett stressat bestånd återhämtar sig inte så lätt och i och med att fisket fortgått har torsken heller inte fått nån chans. Det har länge talats om detta östra torskbestånd som om att det kommer att, frågan har bara varit när.

Nils Höglund:

– För att ha en chans att stoppa detta måste vi agera nu. Det får vara slutpratat nu.

Vad måste göras?

– Först och främst måste torskfisket stoppas, men det räcker inte. Vi måste också flytta det omfattande fisket efter skarpsill, enligt forskarnas rekomendationer för att maximera mängden med föda för torsken, säger Nils Höglund.

Enligt honom kan framtiden för torsken komma att vara fortsatt osäker, även om torskfisket stoppas.

– Inte ens med nollfiske är det helt säkert att vi kommer få se en positiv riktning. Efter två år kommer det inte att ske, kanske inte heller efter fem år. Det kommer ta lång tid, slår han fast.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Nilsson