Kapat fullmäktige bevakades av väktare

Under måndagens fullmäktige fick samtliga ledamöter passera en vakt innan de gick in i fullmäktigesalen. Detta efter regeringens nya beslut om att förbjuda allmänna sammankomster för fler än 50 personer.

30 mars 2020 14:15

Måndagens regionfullmäktige var märkbart påverkat av den rådande coronapandemin. I dörren stod väktaren Stefan Olsson från Securitas och bockade av alla ledamöter som skulle in i fullmäktigesalen. Ersättare, åhörare och media hänvisades till övervåningen. Det var luftigt mellan de 36 tjänstgörande ledamöterna då alla satt med en dryg meters mellanrum. 

Förutom det reducerade antalet ledamöter var medelåldern sänkt då personer över 70 år var uppmanade att stanna hemma. På grund av det fick inte regionfullmäktiges ordförande Inger Harlevi (M) närvara, istället fick vice ordförande Björn Dahlström (C) ta över klubban.

– Det kändes bra idag. Det känns som att alla hanterar situationen ansvarsfullt. Det var full samstämmighet kring åtgärderna vi beslutade om och det känns bra i den här situationen, sa Björn Dahlström när fullmäktige hade avslutats. 

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) var under måndagen tillbaka efter två veckors karantän sedan hon varit på semester på Teneriffa. Hon uttryckte en glädje över det krispaket man har tagit fram. 

– I en del av de näringsgrenar vi ser panikbromsar ekonomin. För Gotland och för jobbens bästa tycker jag att det är bra att vi har kunnat enas i det här krispaketet men jag är säker på att det kommer att behövas ytterligare åtgärder, sa Eva Nypelius. 

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist 073-9252516,Malin Stenström