Game of Thrones vill filma på Gotland

TV-bolaget HBO som producerar en av världens populäraste och mest påkostade tv-serier, Game of Thrones, är intresserade av att spela in nya avsnitt på Gotland.

25 oktober 2016 05:30

– Vi är med i ett pitchförfarande och har skickat ett stort material med bilder till bolaget i USA, säger Olivia Munck, exekutiv producent på The Line Gotland, ett företag som jobbar med produktionsservice för film- och TV-produktioner. Om produktionsbolaget HBO väljer att spela in nya avsnitt av serien på Gotland innebär det att flera hundra personer kommer hit och arbetar under en lång period. Hur omfattande det skulle bli är inte klart men det kan röra sig om flera månader. Sjätte säsongen spelades in på Nordirland under sex månader med 900 personer medan 400 personer jobbade parallellt i Spanien under tre månader.

Tillsammans med sin kollega Caroline Ortmark från företagets Stockholmskontor träffade Olivia Filmregion Stockholm Mälardalens representanter på filmfestivalen i Cannes. Kontakten ledde till att filmregionen frågade om företaget kunde ta fram ett bildmaterial från Gotland.

– Det lät lite kryptiskt så jag frågade vem det var som ville ha det, berättar Olivia.

Riktigt verkligt blev det först när hon fick ett mail vidarebefordrat från produktionsbolaget som ville ha förslag på medeltida platser för att spela in nya scener av Game of Thrones.

– Jag trodde jag skulle svimma, säger Olivia Munck och insåg snabbt vilka möjligheter det här skulle innebära både för bolaget och för Gotland. Olivia och hennes syster Irma, som också arbetar i företaget, har jobbat sedan slutet av augusti med att ta fram ett material som kan övertyga produktionsbolaget om att Gotland är en lämplig miljö för deras tv-serie.

– Läget är lite känsligt eftersom vi inte har något kontrakt, men vi har inte fått några restriktioner om att inte berätta om planerna, säger Olivia Munck.

Tv-serien utspelar sig i medeltidsmiljö och Gotland har mycket att erbjuda av den varan. Under hösten har Olivia och Irma Munck tillsammans med fotograf Anna Sundström åkt runt på Gotland och dokumenterat miljöer som kan vara intressanta för inspelningen av Game of Thrones, bland annat Kattlunds och Stavgard.

– Vi har skickat material i tre omgångar med bilder som vi tagit på fantastiska platser på ön, säger Irma.

Första omgången som skickades handlade om Visby.

– De kom tillbaka och ville ha mer bilder på äldre miljöer och mer patina.

Efter det frågade de efter gamla gårdar på landsbygden, berättar Olivia.

Om produktionsbolaget bestämmer sig för att gå vidare med Gotland, blir nästa steg att se miljöerna med egna ögon.

– Då kommer de förmodligen hit med regissör, producent och fotograf, säger Olivia Munck.

The Line Gotland jobbar även för tillfället mot en annan Hollywoodproduktion samt ett flertal tyska och svenska långfilmsproduktioner.

Så jobbar vi med nyheter
Åsa Sveds