Geab: Totalt strömavbrott kan ske närsomhelst

Frågan alla ställer sig: kan det ske fler stora strömavbrott i sommar? Svaret är ja. Under de sju kommande veckorna är det extra stor risk enligt Geab.

17 juli 2018 13:40

I fredags drabbades Gotland av ett strömavbrott som släckte hela ön, och som blev kostsamt för företagare och industri som fick stopp i produktionen.

Nu kan Geab konstatera att störningen i fredags hör ihop med det arbete som Vattenfall genomför vid kraftstationen i Ygne med att byta ut kontrollutrustningen med kontakten med fastlandet.

– Vattenfall måste göra det arbetet när elförbrukningen är som lägst, säger Ulf Nyman, ställföreträdande elnätschef vid Geab.

Lägst elförbrukning är nu under sommaren och arbetet pågår till i början av september. Under de kommande sju veckorna är det "förhöjd risk" för strömavbrott enligt Ulf Nyman. Risken varierar beroende på vilka åtgärder man gör för stunden.

– Jag vill inte ställa åtgärder mot varandra utan det är en förhöjd risk under hela perioden, säger han.

LÄS MER: BILDER - Gotland stod stilla under strömavbrottet

Normaltid för en liknande störning är två timmar. Men det var komplikationer i fredags som gjorde att det drog ut på tiden.

– Vi fortsätter att analysera för att det inte ska bli så igen. Både vi på Geab och på Vattenfall har en hög beredskap och vi är på tå helt enkelt. Vi var lika förberedda i fredags som vi är idag, men risken för fler avbrott har inte minskat, säger Ulf Nyman.

Utbytet av kontrollutrustningen kostar 350 miljoner och har pågått i två år. Nu är Vattenfall inne i slutfasen då de gör det faktiska fysiska arbetet.

– Efter detta kommer Gotland ha en tryggare elförsörjning, säger Ulf Nyman.

Så jobbar vi med nyheter
Philip Sandell