Gotlänning åtalas för sexköp

En gotlänning åtalas i den kopplerihärva som uppdagats i Uppsala. Han misstänks ha besökt en bordellverksamhet där kvinnor hänsynslöst har utnyttjats.

21 februari 2019 09:35

En 55-årig man från Gotland åtalas vid Uppsala tingsrätt för köp av sexuell tjänst. Under förhör har mannen erkänt sig skyldig till brottet. Bakom bordellverksamheten står en 45-årig kvinna som nu åtalas för grovt koppleri. Kvinnan misstänks ha drivit bordellverksamhet på två massagesalonger, en i en stockholmsförort och en i Uppsala. Totalt ska minst 889 tillfälliga sexuella kontakter ha förmedlats genom kvinnans verksamhet. Den gotländske mannen är en av totalt 14 män som åtalas för köp av sexuell tjänst. Den 45-åriga kvinnan misstänks för att, under perioden augusti 2017 till november 2018, ha utnyttjat att andra personer har haft tillfälliga sexuella förbindelser mot betalning. Brottet bedöms som grovt då verksamheten enligt åtalet bedrivits i större omfattning, medfört betydande ekonomisk vinning och inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av människor.

Åklagarens bevisning består bland annat av vittnesförhör med elva poliser som besökt kvinnans verksamhet för köp av massage. Samtliga vittnar om att de även erbjudits tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning. Flera av poliserna vittnar även om att verksamheten inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av målsägandena. Polisen har också hittat bevis i den åtalade kvinnans mobiltelefon. Hon ska bland annat ha skickat sms till kvinnorna som jobbade på bordellverksamheterna där det framgår att 45-åringen känt till att det såldes sex inom hennes företag.

Den 45-åriga kvinnan anhölls i början av november 2018 och häktades några dagar senare.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth

Ämnen du kan följa