Gotlänningen är redo för VM i hovslageri

Efter månader av förberedelser är Fredrik Strange från Sproge redo att representera Sverige när VM i hovslageri avgörs i engelska Stoneleigh i helgen. "Otroligt laddad".

21 september 2019 09:33

Sedan Fredrik Strange från Sproge blev uttagen till det svenska landslaget i hovslageri i februari har han förberett sig minutiöst för att kunna prestera på topp i världsmästerskapen som avgörs under lördag och söndag. I torsdags lämnade han Gotland för att ta sig till engelska Stoneleigh där 16 lag kommer att göra upp om världsmästartiteln.

– Jag kanske inte förstår det helt än, att jag plötsligt är med i landslaget och ska representera Sverige. Det ska bli sjukt kul, och jag är otroligt laddad, säger han.

VM avgörs i tre olika klasser, och man tävlar i par. Tävlingen går i korthet ut på att man ska smida en sko till en häst och sko den, samtidigt som man även smider en modellsko som hovslagarna på förhand fått veta hur den ska se ut. 

– Den här modellskon ska vi kunna utantill, helst i sömnen. Varenda millimeter måste memoreras, och alla modellskor har sina egna svårigheter och specialiteter. 

Under VM-tävlingarna kommer Fredrik Strange att tävla tillsammans med Martin Bruks, men deras resultat räknas samman med de övriga deltagarna i det svenska laget, vilket ger en totalpoäng. Som bäst har Sverige tidigare slutat på en femteplats i VM-sammanhang.

– Det är första året som jag är med, så placeringen känns inte som det väsentliga. Det är 16 duktiga lag med, och vi ska försöka hålla den svenska fanan så jäkla högt vi bara kan. Vi har ett väldigt duktigt lag, och vi ska se till att prestera så bra vi bara kan, så får vi se hur långt det räcker.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg