Tittarsuccén ”Sveriges mästerkock” i TV4 lockar miljonpublik. Bland de tävlande som tagit sig vidare efter fyra utslagningsprogram finns gotlänningen Gabriel Jonsson.

– Det var overkligt och en befrielse att höra att min mat var så bra som den var. Marcus ord ”Lagar man så här god mat i finalen i Sveriges mästerkock kan man vinna hela skiten” kommer att ringa i öronen hela livet, säger Gabriel Jonsson.

Hittills har det han lagat uppskattats av Mischa Billing, Leif Mannerström och Markus Aujalay i juryn. Tack vare sina rullader gick Gabriel i går kväll vidare och är nu en av tolv som slåss om en plats i finalen.

Artikelbild

| Vilt från ön, rådjur och rabbis som han jagar själv, fyller menyn hemma när Gabriel Jonsson lagar mat till sig och sambon Olivia.

För fem år sedan kom Gabriel, tillsammans med sin sambo Olivia, till Gotland på semester. Kärlek uppstod även till ön – och till utbudet av bra matställen.

– Hade det inte funnits så många bra restauranger med klass hade vi aldrig flyttat hit, säger han och berättar att matintresset har funnits sedan han var barn och hellre såg matprogram än barnprogram i tv.

Förra årets tävlande Simon Edmark från Visby gick även han långt, innan han slutligen slogs ut ur tävlingen. Att det går bra för gotlänningar i matlagningssammanhang tror Gabriel Jonsson beror på att man värnar om öns lokala råvaror.

– Gotlänningar är bra på att laga efter säsong, säger han.

Artikelbild

| Leif Mannerström är tillsammans med Markus Aujalay och Mischa Billing hård och rättfram jury.

I dag arbetar Gabriel Jonsson som byggkonsult, men framgångarna i programmet har gett honom blodad tand. Hur det går får han inte avslöja, men vinnaren får förutom äran ett kokbokskontrakt plus 250 000 kronor.

– Jag har haft en dröm länge att driva en egen restaurang, vi får se om det blir nu eller sedan, säger han.