Gratis simskola ska rädda liv

Nu erbjuds alla 7- och 8-åringar på Gotland gratis simskola. Men platserna är få och många får vänta till hösten.

19 maj 2018 11:20

Regionen har fått 1,5 miljoner kronor i statliga bidrag som en del i en nationell satsning för att öka simkunnigheten bland barn.

Satsningen riktas till barn födda 2011 och 2012, skrivna på Gotland, som nu erbjuds gratis simskola. Men många av sommarens simskolor är redan fulltecknade och totalt finns bara 40 platser kvar i de kommunala och föreningsdrivna simskolor på ön som ingår i satsningen. Därför fortsätter satsningen i höst.

– Hos oss finns bara tre platser kvar i de två grupper vi har, säger Bodil Carlberg på Hemsebadet.

Hon har jobbat med simundervisning i många år, först på Romabadet och numera i Hemse. Hon upplever att färre barn är simkunniga i dag jämfört med tidigare.

– Simkunnigheten är ganska dålig, konstaterar hon.

Under hennes år på Romabadet kom de minsta barnen till badhuset fem gånger per termin, medan de äldre badade en gång i veckan.

– Då kunde de allra flesta simma när de gick i tvåan, säger Bodil Carlberg.

Nu kommer Romaeleverna till badhuset en gång per läsår för att kontrollera simkunnigheten. Och det är inte bara barnen från Roma som har mindre simundervisning.

– Det har ju att göra med att skolorna ska ha råd att komma till badhusen och även att det finns tider på baden. Solbergabadet har ju knökfullt och ut till Hemse är det en bit att köra.

De bad som ingår i satsningen är Solbergabadet, Hemsebadet, Svenska livräddningssällskapets sommarsimskola, Wisby Simsällskap och Korpen.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Buskas