Här är namnet på Gotlands nya regemente

P18 återuppstår som gotländskt regemente. Det ska ske om mindre än en månad – men då lär inte mycket vara klart.

14 december 2017 05:00

För två och ett halvt år sedan presenterades den blocköverskridande försvarsuppgörelsen. Den innehöll bland annat en upprustning av Gotland, bestående av ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani.

Den militära återetableringen på ön har växt sedan dess. I september lanserade försvarsminister Peter Hultqvist (S) förslaget om nya ”Gotlands regemente”. I november berättade GT att flera tjänster redan hade utlysts – trots att formella beslut saknades.

I veckan kom i alla fall det gröna ljuset från riksdagen: Gotlands regemente ska bli verklighet. I går fattade regeringen också beslutet att ändra sitt förordnande till Försvarsmakten.

I den nya handlingen ingår ett gotländskt regemente, som ska baseras i Visby – och som får det välbekanta namnet P18.

Detta betyder dock inte att funktionen kommer att se ut som den gjorde innan nedläggningen 2005. Nya P18 omfattar inledningsvis en regementesledning plus den 18:e stridsgruppen, totalt omkring 350 personer.

Hur många helt nya arbetstillfällen som följer på regeringsbeslutet förblir dock oklart.

– Men jag skulle tro att det blir ett 30-tal befattningar inom själva ledningsfunktionen, säger överste Mattias Ardin.

Datum för införandet av nya P18 är satt till 1 januari 2018 – det vill säga om mindre än tre veckor. Det vill Mattias Ardin gärna ta med en nypa salt.

– Visst kan vi vara igång då, men vad innebär det? Vi kommer inte vara ett färdigt regemente i alla fall, men vi kanske kan inleda uppbyggnaden då. Samtidigt har vi haft en ledningsfunktion på plats i ett år nu, så vi börjar åtminstone inte från noll, säger gotlänningen.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Bendelin