Hårt slag: Hoppet tycks ute för Almedalen

Statsministern meddelade ikväll att han inte tänker medverka - och arrangörerna skriver att inget tyder på att veckan kan bli av.

1 april 2020 22:14

Almedalsveckan är en av de viktigaste motorerna för Gotlands besöksnäring och ekonomi. Att ställa in veckan innebär enorma summor i uteblivna intäkter, och många företag bygger hela sin existens på omsättningen under vecka 27.

På onsdagkvällen uppdaterade arrangörerna hemsidan med information om Almedalen, och det är en mycket dyster bild som ges efter de senaste beskeden om coronavirusets utbredning och den tidshorisont som det handlar om innan Sverige är fritt från smitta och kan återgå till ett normalt läge:

"I rådande läge, med bland annat förbudet för folksamlingar över 50 personer, skulle det vara en omöjlighet att genomföra Almedalsveckan i närtid.

Hur det ser ut i sommar vet vi inte exakt, men prognosen över smittspridningen framemot sommaren ger oss inte någon större förhoppning om att Almedalsveckan ska kunna genomföras.

Detta föranleder våra huvudarrangörer och även värden Region Gotland att tidigarelägga de möten som var planerade inför det slutliga beslutet i slutet av april. Inom de närmaste dagarna kommer dessa möten att äga rum, därefter tas det beslut som kommer att gälla för Almedalsveckan 2020".

Statsminister Stefan Löfven medverkade i SVT:s Aktuellt på onsdagkvällen och in den intervjun var han tydlig med att han inte kommer att medverka på grund av corona.

– Jag hade tänkt att medverka i Almedalen i sommar. Jag har hoppat över en del somrar, men den här sommaren tänkte jag delta. Men jag gör inte det just med anledning av covid-19 och corona.

– Det är också för att visa vilket tidsperspektiv vi måste ha. Det här är inte över om några veckor. Det kommer en ännu svårare tid.

– Nu gäller att vi är uthålliga. Därför har jag tagit det här beslutet vad gäller Almedalen.

På torsdag klockan 13.30 kommer Helagotland.se att sända ett specialprogram av Mediabaren där regiondirektör Peter Lindvall, smittskyddsläkare Maria Amér och landshövding Anders Flanking ska delta. Sent på onsdagkvällen blev det också klart att regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius medverkar.

Förutom läget på Gotland och det som sker just nu kommer det att få svara på hur de ser på framtiden utifrån sina professioner. Givetvis kommer frågan om Almedalsveckan också att komma upp.

Ni ser programmet här på helagotland.se med start 13.30.

 

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson