Efter 12 år slutar Mats Hermansson som domprost i Visby. På söndag håller han sin sista predikan i S:ta Maria domkyrka. Han kommer att prata om medmänsklighet.

– Det passar min teologi och jag utgår från några av mina målningar som jag kommer att ha med mig. Det är öppna händer som sträcker sig mot människan, säger Mats Hermansson.

Predikan är inte färdig, domprosten berättar att han undviker att skriva så mycket för att det inte ska bli som en föreläsning eller ett tal. 

– Den föds på golvet när jag möter människors blickar, säger han.

Med under högmässan är biskop Thomas, som kommer att förrätta nattvarden.

– Det är roligt, men inte så dramatiskt. Vi har tjänstgjort tillsammans många gånger, säger Mats Hermansson.

 

Mats Hermansson kommer att bo kvar i tjänstebostaden i ett år, det ingår i överenskommelsen med arbetsgivaren. Han ska ägna tiden åt att måla, resa runt och ha utställningar och prata om sina bilder och människa och tro.

– Att jag inte längre är domprost är inte så märkvärdigt. Ingen människa är oersättlig. Nu får jag möjlighet att varva ner till ett annat tempo, säger Mats Hermansson.

När året har gått hoppas han att något spännande ska dyka upp. Han vill gärna fortsätta jobba inom kyrkan. En flytt till Uppsala väntar så småningom, där ska han bo i ett kollektivhus som ska byggas. Men först ska den sista predikan hållas.

– Det känns lite spännande, det kommer mer folk än vanligt. Jag måste skärpa till mig.