Inga nya coronafall kända på Gotland

På tisdagen hade inga nya fall av Covid-19 konstaterats på Gotland. Läget inom vården var stabilt – men det planeras för ett svårare läge.

24 mars 2020 17:30

Vården på Gotland hade inga nya fall av Covid-19 på Gotland på tisdagens eftermiddag. Det innebär att Gotland totalt sett har fem bekräftade fall. De prover som tagits var inte positiva. 

– Det är ingen skillnad mot i går, enligt den senaste information jag fått, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Vården påverkas av corona-utbrottet, bland annat har cancerscreening ställs in på Visby lasarett. Det rör sig om förebyggande provtagning för tjock- och ändtarmscancer, bukaortaaneurysm, livmoderhalscancer och mammografi.

– Pågående cancerbehandlingar fortsätter som vanligt, säger Marie Loob. 

Covid-19 har haft relativt liten påverkan på den gotländska sjukvården, i alla fall om man jämför med hur det ser ut i andra delar av landet. Det finns än så länge gott om vårdplatser på Visby lasarett och regionen har med detta fått tid till förberedelser.

– Det är en fördel att vi ligger lite före Stockholm. Vi förbereder oss och jobbar brett, säger Marie Loob.

Skulle vårdplatserna inte räcka till så kan Korpens vårdcentral komma att tas i anspråk. Påsken närmar sig och det är en stor resehelg. "Tänk över om resan är nödvändig", skriver sjukvården i ett pressmeddelande
– Nu är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar och bidrar till att minimera smittspridningen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi ska tänka igenom om resan till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen, till sommarstugan eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra, säger Maria Amér, smittskyddsläkare, i samma pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn