Det nya brottet olaga integritetsintrång var en av 17 nya lagar som började gälla vid årsskiftet. Lagen innebär att det ska vara olagligt att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som exempelvis nakenbilder och så kallad ”hämndporr”. Sådant beteende har tidigare varit svårt att lagföra enbart genom lagen mot förtal. Den som bryter mot lagen kan straffas med allt från böter till fyra år i fängelse.

Ett fall har hittills anmälts där Gotland står som brottsplats. Fallet är just nu under utredning. Ytterligare fem stycken brott handläggs på ön och ett brott är nerlagt. Skälet till att dessa brott handläggs på Gotland är troligtvis på grund av att målsägande bor här. Då många av brotten begås på nätet är det ofta svårt att avgöra den geografiska platsen där brottet begåtts. Ayman Aboulaich, förundersökningsledare vid polisen på Gotland, tror att många av brotten fortfarande bedöms som förtal då de kan tolkas på olika sätt.

Många av dessa integritetskränkande brott sker anonymt på nätet och är därför ofta svåra att utreda.

– Är man lite datorkunnig så är det väldigt lätt att vara anonym. Därför blir identifieringen för polisen ofta svår, säger Ayman Aboulaich.

Men ingen sitter säkert. Förra året dömdes en man för olaga förföljelse och ärekränkning efter att han bland annat spridit känslig information om sin före detta flickvän. Undersökningen tog drygt två år innan man hade tillräcklig med bevis för att få en dom.