”Jag ska nog bo här hela livet”

Fårösund står näst på tur av öns orter som bildar ett utvecklingsbolag. På torsdagskvällen samlades ett hundratal boende på norr, för att myllra idéer och säga sitt om framtiden.

6 april 2019 10:45

Stormötet, dit alla var inbjudna, kan beskrivas som en start på arbetet med att få igång utvecklingsarbetet på riktigt. Tidigare har det funnits en hel del tankar runt om i de olika föreningarna i Fårösundsområdet. Men nu vill man bilda ett utvecklingsbolag för att få en samlande punkt.

Region Gotland är en viktig partner, och bland andra Peter Lindvall, regiondirektör, och Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, fanns på plats i idrottshallen i Fårösund. De olika arbetsgrupperna presenterade sig och sina idéer inför det mer öppna vimmlet efteråt, där deltagarna uppmanades komma med synpunkter.

Eva Nypelius kunde inte nog understryka vikten av det som Fårösundsborna påbörjat.

– Det här är jättespännande! Från regionens sida så jobbar vi med de lokala utvecklingsplanerna och i år är det bland annat dags att arbeta med en för Fårösund, säger Eva Nypelius om regionens planer för orten.

– Det ni gör här nu är precis den kartläggning och inventering som behövs, det är en jättebra grund för Fårösunds utvecklingsplan, sa hon inför de cirka 100 deltagarna på torsdagens stormöte.

Fårösunds skolelever hade kvällen till ära målat upp sin orts framtid. Enligt egna teckningar samt uppdiktade löpsedlar från en av lokaltidningarna, finns det både flygande grisar, hus och bilar i Fårösund om bara något decennium.

Två av konstnärerna var på plats med sina respektive familjer. Efter en stunds farande i ribbstolar och längs det stora hallgolvet, hade förstaklassarna Gabriel Johansson och Wilmar Möllerström sjunkit ned i den stora soffan i kaféet. Ute i hallen höll de vuxna fortfarande på med sina presentationer om hur de kan tänka sig ett mer attraktivt och levande Fårösund.

Gabriel, som knappt var född när familjen flyttade till Fårösund genom projektet Provgute, tror att han kommer att bo kvar för alltid.

– Jag ska nog bo här hela livet. Kanske i samma hus som nu.

Wilmar är inte lika säker, men han trivs verkligen.

– Det kan vara så att jag kommer att bo i Stockholm. I alla fall en tid, som vuxen, och sen kanske jag flyttar hit igen. Jag får nog grubbla lite på det.

Och visst har det tid kvar att göra det, som sju, respektive åtta år gamla. Men det är många val som ska göras i livet – det är de ense om.

– Jag måste nog skaffa mig tolv olika jobb för jag kommer inte kunna välja. Jag vill bli elektriker, men också jobba på återvinningen, säger Gabriel.

– Ja, jag måste nog grubbla lite på det också. Men gärna polis eller jobba med spel, för min del, säger kompisen Wilmar.

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Nilsson