Jakob: "Genom det här får de sin frihet tillbaka"

De bröder som utpekats som fyraårige Kevins mördare avskrivs från det 20 år gamla ärendet. ”Så oerhört skönt och viktigt för dem, men även för oss”, säger gotländske SVT-journalisten Jakob Larsson.

28 mars 2018 10:40

Det var en känslosam tisdag för såväl Jakob Larsson som Johannes Hallbom, de två gotländska journalister i SVT:s ”Dokument inifrån”-redaktion som avslöjade att polisutredningen efter Kevins död i augusti 1998 gått tvivelaktigt och rent av felaktigt till.

Efter tre timslånga dokumentärer där polisutredningen synades beslutade Åklagarkammaren i Karlstad i maj i fjol att öppna utredningen på nytt. På tisdagen avskrev chefsåklagare Niclas Wargren de utpekade bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén från utredningen. Under en pressträff i Karlstad ifrågasatte han om det begåtts något brott alls.

Medan reportern Johannes Hallbom tillbringade dagen tillsammans med bröderna och deras familjer i Karlstad följde Jakob Larsson tv-sändningen från presskonferensen i köket på Terra Nova.

Han var märkbart lättad efter åklagarens beslut, även om det för honom inte var oväntat:

– Han berättar precis det vi kommit fram till i vår granskning, att Christian och Robin omöjligt kan ha med Kevins död att göra.

Ett viktigt beslut för bröderna, alltså, som genom att medverka i tv-dokumentärerna investerat i det enda de hade kvar: Sin anonymitet. Men viktigt även för ”Dokument inifrån”-redaktionen och dess trovärdighet.

– Men det är också ett tecken på hur säkra vi varit, annars hade vi aldrig kunnat tillåta oss att lämna ut dem på det sätt ett tv-program innebär, säger Jakob Larsson.

Det var den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, som Sverige skakades av nyheten om att fyraårige Kevin hittats död vid Glafsfjordens strand i bostadsområdet Dottevik i Arvika.

Polisen riktade snart misstankarna mot två bröder, fem och sju år gamla, och gick i november ut med uppgiften att de erkänt att de dödat Kevin.

Åklagaren väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad. I november 1998 lades fallet ned.

Knappt två decennier senare kom ett tips till SVT-journalisten Dan Josefsson från en docent i psykologi att allt möjligen inte var så glasklart som det i förstone verkade.

Tipset ledde till en granskning som mynnade ut i de tre timslånga dokumentärerna som sändes i Sveriges Television i maj i fjol. I redaktionen ingick de två uppväxtkompisarna från Visby.

Johannes Hallbom arbetade till stor del på fältet, byggde upp en relation med bröderna och gjorde timslånga intervjuer, bland annat med de poliser som utredde fallet.

Jakob Larssons roll var att som researcher nagelfara all fakta som togs fram. Han satt hemma på Terra Nova och systematiserade tidslinjer och fakta i excel-dokument med tusentals poster.

SVT:s granskning visade en rad felaktigheter i polisens förundersökning, bland annat att de minderåriga bröderna pressats i många och långa förhör, oftast utan vuxna som stöd och aldrig med juridiska ombud. Något erkännande finns heller inte inspelat.

Under alla år har de båda bröderna dessutom känt sig felaktigt utpekade, ingen av dem har blekaste minne eller känsla av att de ska ha strypt Kevin med en pinne, vilket varit tesen i polisutredningen.

Efter att åklagare Niclas Wargren alltså åter gått igenom utredningen avskrivs alltså de utpekade bröderna nu helt från ärendet:

– De uppgifter som framkom i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Det sätt genom vilka uppgifterna har kommit fram är dessutom sådana att det kan ifrågasättas om de är självupplevda, sade Wargren vid pressträffen på tisdagen.

Hos Johannes Hallbom i Karlstad var stämningen uppsluppen, om än kontrollerad. När Johannes tog en selfie för GT:s räkning var det segergester och V-tecken.

I tv-intervjuer sade bröderna att det känns som en säck med sten släppts från ryggen och att ”vi får nog fira med en pizza, vi kräver inte så mycket”.

– Haha, säger Jakob Larsson, det är precis sådana de är, alldeles vanliga killar som har behövt bära den här skulden hela livet.

Så här i efterhand, Jakob, vad känner du?

– Det är en journalistisk dröm. Att börja med ett litet tips som leder till att livet verkligen förändras för andra människor. Genom det här får Christian och Robin sin frihet tillbaka.

kevins död

Enligt utredningen är det oklart om 4-årige Kevins död 1998 ens berodde på ett brott. Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då 7 och 5 år, är nu helt avförda från inblandning.

Förundersökningen fortsätter ytterligare en tid, mest för att säkerställa att allt som är möjligt har gjorts rätt. Ytterligare en person har varit misstänkt, men är nu avförd. ?Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter
Magnus Ihreskog