Närproducerat: De odlar egna teplantor

I flera år har idén om att odla eget te funnits hos företagen Kränku och Verdure. Nu blir det verklighet. De första spadtagen har precis tagits i Eskelhem och plantorna väntar på att sättas i jorden. – Går allt vägen så kommer de att planteras nästa helg. Allting är förberett.

6 april 2016 17:00

Mikael Hassellind från Verdure fick tillsammans med Sylve, Anneli, Fredrik och Oskar Dahlbom från Kränku Te & Kaffe idén om att odla eget te redan för flera år sedan.

– Alla tyckte att det var en jättehäftig idé från början. Tanken fastnade och vi kunde väl aldrig riktigt släppa den efter det. Vi spånade vidare och kom fram till att det borde gå att odla, säger Mikael.

Över femhundra plantor kommer att sättas ut på Tjuls gård i Eskelhem. Om allting går som det ska kommer det gå att skörda de första tebladen om två till fyra år.

– Det går att ta bladen från start. Men vi vill att växten ska kunna etablera sig väl innan det är dags för en eventuell skörd. Det är rätt svårt att odla, så det blir många försök, prov och bara avvakta en tid framöver. Men förhoppningsvis går det vägen.

Så vitt Mikael vet om så är den här nysatsningen den enda i sitt slag i Sverige.

– Det finns säkerligen någon planta här och var i Sverige, men jag tror att det här är den enda som är så stor. Carl von Linné gjorde ett försök till att odla, men det gick sådär. Det har hänt en hel del rent utvecklingsmässigt sedan dess.

Plantorna är importerade från Nederländerna och heter Camellia Sinesis, döpt av just Carl von Linné. Även privatpersoner kommer att ha möjligheten att köpa egna plantor i Kränkus butik och odla hemma.

– Försäljningen började under tisdagen och har fått positiv respons hittills, säger Oskar Dahlbom på Kränku.

Tanken är att företaget ska kunna "följa med köparna hem" genom att odlarna lägger upp bilder på sociala medier med en hashtag.

– Vi vill gärna se hur det går för alla som köper en planta. Vår drömvision är att kunna skörda våra plantor inom en sjuårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa