Kungen och Harald på plats när nya P18 invigdes

När nya P18 invigdes på måndagen gjorde baggen Harald V sitt första framträdande som regementets maskot. Förutom Harald var såväl kungen som statsministern på plats under ceremonin vid Oscarsstenen. "En historisk dag", säger Stefan Löfven.

21 maj 2018 15:19

När nya P18 invigdes med pompa och ståt vid Oscarsstenen i Visby på måndagen var det första gången sedan andra världskriget som Sverige fick ett nytt regemente. Vid ceremonin höll kung Carl XVI Gustaf, statsminister Stefan Löfven, regementschef Mattias Ardin samt överbefälhavare Micael Bydén tal. Utöver det spelade arméns musikkår, och som traditionen bjuder överlämnades fanan med den karaktäristiska väduren på över till Gotlands regemente.

Invigningen var även första framträdandet för Gotlands regementes maskot: baggen Harald V.

– Han är inte nervös, utan han är lugn och cool, säger Haralds ägare Katarina Amér.

LÄS MER: Se hela livesändningen från invigningen av nya P18

Hon berättar att den tvååriga baggen till vardags bor på deras gård i Fardhem, och att han kommer att han under de kommande fyra åren kommer att medverka vid olika ceremonier för Gotlands regemente.

– Men efter den här premiären kommer han att få lite semester, det är han värd.

Bland de många åskådarna som tagit sig till Oscarsstenen för att bevittna invigningen fanns 86-åriga Sven Larsson, som själv varit officer på P18. Han satt med en grupp andra veteraner och följde ceremonin.

– Det är roligt att vara här. Det är på tiden att regeringen tänker till och gör någonting, säger han med ett skratt.

Han var själv med när dåvarande kungen Gustaf VI Adolf överlämnade en fana till Gotlands regemente vid Oscarsstenen 1954, och han är starkt kritisk till att P18 lades ner 2005.

– Jag tänkte väl som alla andra: "de är inte kloka. De är inte kloka". De kom på att Sverige inte behövde något försvar. Av alla länder i hela världen är det lilla Sverige som inte behöver något försvar. Det tycker jag är konstigt.

Så nu tycker du att de har tagit sitt förnuft till fånga?

– Jo, det är klokt att de bygger upp det igen. Jag tror det är klokare än vi i Sverige ens förstår, säger Sven Larsson.

LÄS MER: Webb-tv: Här shufflar statsministern med barnen

Statsminister Stefan Löfven var efter måndagens högtidliga ceremoni nöjd och glad över att Gotlands regemente formellt var invigt.

– Det här är en historisk dag, och jag har verkligen glatt mig åt att regementet nu kan återupprättas här på Gotland. Det är betydelsefullt för hela landet, men det är naturligtvis betydelsefullt även för gotlänningarna, och det glädjer mig, säger han.

Vad är din vision och framtidsförhoppning när det gäller Gotlands regemente?

– Nu gäller det att få igång den här verksamheten, och den är ju påbörjad, så nu får man utveckla övningsverksamheten. Sedan får vi se längre fram vad som kan behövas i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter