Låna en gotlänning på bibblan

Från den 4 maj är det möjligt att låna en gotlänning på sitt lånekort. Det är Gotland för mångfald, som tillsammans med biblioteken på Gotland och Gotlands länsbibliotek som står bakom satsningen.

27 april 2015 10:23

Den som är intresserad av att bli utlånad kan fylla i en blankett, som finns att ladda ner från bibliotekets hemsida. På blanketten uppger du hur många gånger du vill bli utlånad och berättar lite om dig själv. Den sätts sen upp på det bibliotek där den lämnas in och så är det fritt fram för någon nyinflyttad gotlänning att låna personen för en fika. På listan över långingsbara gotlänningar står redan landshövdingen, Cecilia Schelin Seidegård, regionstyrelsens ordförande, Björn Jansson (S) och konstnären, Peter Lindberg. Han har bott här i sex år och välkomnar initiativet.

– Det där första året var inget kul. Det var rätt ensamt, säger han.

Konceptet är hämtat från Hultsfred, där heter projektet "Låna en svensk" och riktar sig till nyanlända flyktingar och har fungerat väldigt bra. Informationen om "Låna en gotlänning" kommer att spridas via sociala medier och så klart på biblioteken.

Projektet vänder sig till alla som precis har flyttat till Gotland och vill hitta en väg in i samhället.

– Det spelar ingen roll om man kommer från Iran, Irak eller Katrineholm, det är viktigt att få ett nätverk, säger Thomas Zielinski från Gotland för mångfald.

Det kommer gå att låna en gotlänning under hela maj, sen kanske det blir en fortsättning om det visar sig att det finns ett stort intresse.

– Det räcker ju med att det blir ett sådant här möte, så har vi gjort skillnad, säger Thomas Zielinski.

Så jobbar vi med nyheter
Cristina Jardim Ribeiro