”Vänliga veckan” inleddes på måndagen och har i år temat ”Var extra vänlig även mot dem som inte tycker som du”.

GT har tagit temat på orden och därför sammanfört Gotlands båda riksdagsledamöter för ett samtal om respekt och förmågan att skilja på sak och person.

Moderaten Jesper Skalberg Karlsson, 24, sitter i riksdagen sedan i januari 2015. David Lindvall, 23, representerar Socialdemokraterna och innehar sedan i höstas föräldralediga Hanna Westeréns plats.

Artikelbild

| KOLLEGOR. Det händer att de tar en fika ihop, i höstas fördrev de en timme på Bagarns i Hemse. "Vi pratade om Centerns framgångar och partiledarbyte, knappast skattenivåer" säger David.

Politiker är ofta föredömen vad gäller att skilja på sak och person, hur bär just ni er åt?

Jesper: För mitt förhållande till David är det helt naturligt, jag kan aldrig övertyga honom att bli moderat vilket gör att den dimensionen försvinner. I dag pågår debatten inte bara i kammaren utan i sociala medier dygnet runt, som Gotlands enda ledamöter i riksdagen måste vi hålla ihop.

David: Jag instämmer, det finns en kollegial gemenskap där. Att sitta i riksdagen är en märklig position, man företräder ett parti och ett län och bara vi som är där tror jag förstår hur det är.

Jesper: Om jag som ensam företrädare för Moderaterna på Gotland får bära hundhuvudet för allt partiet gör och inte gör är det skönt att ha en kollega att prata med som kanske upplever samma sak.

Artikelbild

| ARBETSPLATS. Sveriges riksdag i Stockholm, Jespers och Davids arbetsplats.

David: Man känner en omtanke, det gör man. Jag ömmade verkligen för Moderaterna när de hade det kämpigt i höstas, vilket inte innebär att jag vill att de ska ta regeringsmakten.

Jesper: Likadant kan man vilja att det går bra för en speciell person i ett annat parti, David, till exempel. Vilket heller inte innebär att jag vill att Socialdemokraterna ska regera.

David: Ja, som gotlänning vill jag att Jesper ska få gehör för sina åsikter, det innebär att Gotland tas på allvar.

Jag antar att ni tillbringar en del tid tillsammans som inte direkt är politik. Som resor och så. Vad pratar ni om då?

Jesper: Det är nog mer saker runt omkring uppdraget. Bara det att vi båda är nya har ju fört oss samman en del.

David: Ja, lär dig hitta till utskottet och till lunchen, det var det första råd du gav mig!

Ni skulle kunna prata i timmar om er egen politiks förträfflighet, men säg något gott om varandras partier.

David: Ja, vad roligt! Jag tycker Moderaterna har varit framgångsrika i att tala till individen som en del av ett kollektiv. Dessutom är det ett utvecklingsoptimistiskt parti som bejakar utvecklingen i samhället.

Jesper: Jag skulle säga att det i Socialdemokraternas fall finns något som är större än själva partiet, inget annat parti i Europa som haft en framgångssaga under så lång tid. De gör inget förhastat och folkrörelsearvet får deras politik rotad i samhället.

David: Jo, en sak till. Moderaterna är skickliga på att ha en uppdaterad analys och presentera en lösning, som jag i och för sig inte alltid håller med om. Men se på 90-talet då det etablerade sig som ett stort borgerligt parti, det är starkt.

Finns det någon gång i debatten då sinnet rinner över?

David: Det är kanske mer i fullmäktige, där känner man varandra så väl och träffas så pass ofta. Vi är ju så få, som en familj nästan och det finns ingen man kan bli så arg på som sin egen familj, eller hur?

Så vad kan få dig irriterad?

David: När rena felaktigheter används i ett syfte, då kan jag ha svårt att tygla mig. Det är upprörande.

Jesper: Ja, när det sker med uppsåt.

Om det sker och det sedan bryts för fika, fortsätter debatten vid kaffet?

David: Nej, det tillhör spelreglerna och god ton att inte fortsätta prata där.

Okej, två ytterligheter: kort stubin eller långsinthet, vilket är det sämsta att ha inom politiken?

Jesper: Det är svårare att vara långsint, skulle jag säga. Jag har varit det tidigare, men det har jag fått lära mig att släppa.

David: Nej, det håller inte, det går inte att ha några personliga vendettor. Ena dagen en tung diskussion, nästa dag ett gemensamt förslag. Då måste man kunna släppa prestigen.

Är det så att de tuffaste diskussionerna sker internt, innan ett gemensamt partiförslag presenteras?

Jesper: Så kan det vara, det är tufft ibland.

Och sedan ska du stå upp för ett förslag som du personligen kanske inte är så förtjust i?

Jesper: Ja, det händer, men klarar man inte det kanske man ska söka sig något annat.

David: Samtidigt vet man att nästa gång är det min ståndpunkt som går igenom. Det handlar om att ge och ta.

 

Den här intervjun genomförs i Moderaternas kansli på Östercentrum. För Jesper Skalberg Karlsson är det förstås som hemma, men för Davids del var det första gången någonsin i dessa lokaler.

– Det går bra, bara jag tar med mig mitt Tage Erlander-krucifix, som han sade när mötet bokades.