EU-migranterna berättade på scen

Hundratals personer kom till informationskvällen med två stycken EU-migranter på tisdagskvällen. "Gotlänningarna vill förstå och höra vår historia".

24 februari 2015 20:23

Feministiskt initiativ på Gotland bjöd på tisdagen in till en informationskväll i S:t Hansskolans lokaler angående EU-migranternas situation på ön. På plats fanns de rumänska medborgarna Mario och Genesa för att berätta varför de sitter utanför affärerna och tigger. Evenemanget lockade många, och skolans aula var full till bristningsgränsen.

– Uppslutningen är verkligen fantastisk. Jag tror att många blir illa berörda när de ser de här människorna sitta ute i kylan. Vissa riktar det tyvärr mot människorna som sitter där på backen, medan många andra vill lära sig mer och även hjälpa, säger Elin Bååth, ordförande för Feministiskt initiativ på Gotland.

Varför är det viktigt att ha en informationskväll tycker du?

– För att det finns väldigt mycket föreställningar och myter om de här människorna. Det finns mycket okunskap, och därför tycker vi att informationsspridning är ett bra steg för att förbättra EU-migranternas situation.

Och vad hoppas du att den här kvällen får för följdeffekter då?

– Framförallt hoppas jag på större förståelse och att folk riktar sin frustration politiskt i stället för mot EU-migranterna.

Den rumänske medborgaren Genesa berättade från scenen att det absolut inte finns någon organisation eller chef bakom deras tiggande.

– Det är väldigt kallt att sitta ute, och jag skulle aldrig tjäna så här lite pengar och sedan ge bort dem, sade hon.

Även Mario Ghinea, som varit på Gotland i drygt fyra månader, understryker att pengarna de får inte går till någon annan än deras egen familj.

– Kanske tror folk att det är organiserat för att de ser många som sitter på gatan och tigger, men det stämmer inte, säger han.

Varför tycker du att det är bra att ha en sådan här informationskväll?

– Det är bra att folk får lära sig om vår situation. Gotlänningarna vill förstå och höra vår historia, och jag vill verkligen tacka alla som kom hit i kväll.

I stället för att sitta på gatan för att tigga har EU-migranterna nu möjlighet att sälja gatutidningen "Folk är folk" för att tjäna pengar. Mario Ghinea var den som tog idén om tidningen till Gotland, och efter bara några dagars försäljning känner han att situationen förändrats.

– Det är skillnad bara genom att man står upp i stället för att sitta. Man möter människor på en annan nivå. Häromdagen stod jag i en affär när en dam kom in och frågade om det var jag som brukade sitta utanför. Hon sade "you look so good", och sade att jag såg helt förändrad ut, säger Mario med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg