Manifestationen blev lugn – nazister motades bort av polis

Manifestationen gick lugnt tillväga. Enligt polisen var det runt 300 personer som deltog. Personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen motades bort av poliser.

16 oktober 2016 16:58

Söndagens manifestation mot rasism och sexism föregicks av en stor debatt och hätska tongångar. Personer fick motta hot och en person fick polisbeskydd. Därför var också extra många poliser på plats och polisen betecknade manifestationen som en "särskild händelse".

Arrangörerna Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ var representerade av bland andra Saga Carlgren respektive Tomas Pettersson.

– Vi känner oss lugna och trygga med att polisen har bra koll på läget, sade Saga Carlgren innan manifestationen satte igång.

Tomas Pettersson berättade att den senaste tidens händelser på ön har fått honom att känna att nu är det nog.

– Vi måste ta tillbaka vår ö. Vi börjar nu. Vi gör något och vi är många. Vi står här för det vi tycker och känner. Vi hotar inte, säger han.

Direktrapport från manifestatonen:

15. 55 Strax före fyra kom fem personer från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, till Östercentrum.

Enligt vår reporter är ett 40-50-tal poliser på plats och särskilda poliser står nära de fem personerna.

15.59

De cirka fem personerna från NMR motas nu bort av polisen. De knuffades handgripligen bort av polisen men det hela gick ändå lugnt tillväga, enligt vår reporter på plats.

16.00

Cirka 300 personer är med i manifestationen enligt polisen. Många håller facklor och plakat. Vår reporter på plats berättar också att folk dansar till musiken.

16.10

Vid Österport står nu 12-13 personer från Nordiska motståndsrörelsen. De får inte komma närmre för polisen. De har fanor och delar ut flygblad.

– De får stå där, tillräckligt nära och tillräckligt långt bort, säger polisen till Helagotland.se

16.50

Tomas Pettersson från Feministiskt initiativ och Saga Carlgren från Vänsterpartiet höll tal. Talade gjorde även Mustafa Rezei, en av de killar från ett hem för ensamkommande som skrivit en debattartikel om senaste tidens händelser.

17.10

Manifestationen är över. Men fortfarande dröjer sig människor från manifestationen och motdemonstranter från NMR kvar på Öster. Många poliser är också kvar.

– Bara runt personerna från NMR står det ett 30-tal poliser. Polisen förste ihop dem för en liten stund sedan för att människor skulle kunna gå förbi och ta sig genom Österport, säger vår reporter på plats.

Deltagare i manifestationen vittnar om att allt gick lugnt tillväga.

– Vi tycker att det här blev skitbra. Vi ville visa att vi är många, det blev bra, säger Tove Jokiranta, engagerad i Fi.

17.30

Gruppen från NMR är kvar men i övrigt är det ganska tomt på Östercentrum. De som manifesterat har gått hem.

LÄS MER: Polisen: Vi är tillräckligt många inför manifestationen

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth, Malin Stenström, Mats Pettersson, Anna Sofia Hakeberg