För 15 år sedan blev Jan Siltberg ensam ägare till familjeföretaget Siltbergs, som hans farfars far Lars Johan Siltberg startade i Etelhem och 1913 flyttade till Visby.

– Han var sjökapten och sonen Johan Erik tog över, 1922 blev han auktoriserad återförsäljare för Ford Motor Company, säger Jan Siltberg och berättar att lokalerna på Adelsgatan 26 blev för trångbodda när allt fler gotlänningar skulle köpa nya bilar.

Familjeföretaget Siltbergs bilaffär låg sedan under flera decennier strax utanför muren, med entré från Skolportsgatan.

Artikelbild

| Samling. Jan Siltbergs privata samling äldre Fordar står uppställd i Jysks före detta lokaler på Skarphäll. "Det är roligare än att ha papper för fönstren", säger han och hoppas hitta en ny hyresgäst inom kort.

– Många kunder tyckte att det var långt ut på landet, säger Jan Siltberg och skrattar åt sina minnen från tiden när han växte upp i företaget.

Han berättar vad hans äldre släktingar trodde om bilarnas framtid.

– De var övertygade om att bilar var något övergående och att folk skulle köra omkring i helikoptrar, så blev det inte men däremot självkörande bilar, säger Jan Siltberg.

Rörelsen drevs av pappa Lars-Erik Siltberg. Medan brodern Gunnar blev försäljningschef som mötte kunderna blev Jan istället chef för ekonomi och verkstad.

Artikelbild

| Expert. Sedan 2012 står lokalerna outhyrda, men cyklar, mopeder och gamla radioapparater syns genom skyltfönstren.

Efter andra världskriget byggde Jan Siltbergs far en ny fastighet en bit bort på Österväg. Dit flyttades försäljningen av bilar, cyklar, tv- och radioapparater. 1978 flyttade rörelsen ut på Skarphäll. Expert blev då hyresgäst på Östercentrum. I september 2012 gick hela Expert-kedjan i konkurs. Sju anställda i hemelektronikbutiken i Visby blev av med sina jobb och hela sortimentet reades ut. Sedan dess har lokalerna stått tomma och Jan Siltberg tappat hyresintäkter.

– Ett mindre antal miljoner har det kostat, men i fastighetssammanhang är det småsummor, säger han som istället fyllt fönstren med nostalgifordon.

Artikelbild

| Skyltfönster. Jan Siltberg tycker bara att det är kul att så många kikar in på hans gamla bilar.

”Tillfälliga utsmyckningar” kallar Jan Siltberg utställningarna av sin samling äldre cyklar och mopeder i Experts gamla lokaler, och Ford-bilar under 100 år på Skarphäll i Jysks lokaler – som han också äger.

– Det är roligare än att ha papper för fönstren, så länge man väntar på ny hyresgäst, säger han.

Artikelbild

| Eifel. Modellen har dörrar som öppnades åt "fel" håll.

När det gäller Expert-huset, där även en mäklarfirma, trafikskola, klädbutik och smyckesaffär finns, har Jan Siltberg de senaste åren fått kritik för att lokalerna bara står tomma. Men han menar att det krävs omfattande renovering om en ny hyresgäst ska in.

– Jag har inte aktivt annonserat ut lokalen, eftersom den inte är klar, säger han och berättar att fönstren nu ska bytas ut.

Artikelbild

| 1950. På den gamla bilden är huset nybyggt, med en hel serie dåtida Fordar utanför bilaffären.

Under 2018 har han förhoppningar om ny hyresgäst, även till fastigheten på Skarphäll.

– Det finns de som ringer och vill köpa huset, men det är inte till salu, säger Jan Siltberg.

Artikelbild

| 1928. I februari visades de senaste bilmodellerna på Adelsgatan.

I dag fyller han 71 år och ännu har han inga planer på att sluta som företagare.

– Jag har tänkt hålla på till jag fyller 79, säger han.

Artikelbild

| Rad. 15 bilar av äldre modell ryms i Jysks tidigare lokaler.

I väntan på rätt hyresgäster, eller en eventuell försäljning, kommer utställningarna av gamla fordon att vara kvar. På Skarphäll är det 15 olika T-Fordar, A-Fordar och andra modeller av samma märke.

– Det är klart att folk är nyfikna. Men jag har bara såna bilar som vanligt folk har haft. Det är nostalgibilar och ingen värdeplacering, säger Jan Siltberg.