Meit Fohlin övertygad: "Dalemar fick sparken"

Hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar fick sparken. Det menar Meit Fohlin (S), som är övertygad om att det är det nya politiska styret på Gotland som ligger bakom beslutet. "Det här är slöseri med regionens pengar", säger hon.

20 november 2018 07:05

I fredags kom beskedet att Maria Dalemar, som varit hälso- och sjukvårdsdirektör sedan 2013, lämnar sitt uppdrag. I ett pressmeddelande sade hon att hon efter samtal med regiondirektören Peter Lindvall bestämt sig för att avsluta sin tjänst. Peter Lindvall bekräftade även i en intervju med GT att beslutet skett i samråd med Dalemar.

Meit Fohlin, socialdemokratiskt oppositionsråd, är dock övertygad om att Maria Dalemar fått sparken.

– Ja, och i mina ögon är det helt klart den nya politiska ledningen som ligger bakom det här. Man har ju stått och pratat om styrning och ledning av sjukvården i flera år. Jag tror att det här är signalpolitik och att man vill göra kraftiga avtryck utan att göra en analys av effekten, säger Meit Fohlin.

LÄS MER: Toppchef inom regionen lämnar sitt uppdrag

Hon är överlag kritisk till hur det nya politiska styret inlett sin mandatperiod, och menar att man genom att tvinga bort Maria Dalemar gör henne till syndabock för att den gotländska sjukvården gått med stora underskott under flera år.

Hon är även kritisk till beslutet att avsluta sjukvårdsdirektörens uppdrag ur ett rent ekonomiskt perspektiv, eftersom Dalemar får tolv månadslöner i ersättning, vilket P4 Gotland var först att rapportera om. Det motsvarar 1,3 miljoner kronor.

– I stället för att vänta ut hennes förordnande som går ut i augusti så köper man ut henne. Det är slöseri med regionens pengar.

Regionstyrelsens nye ordförande Eva Nypelius (C), säger att det inte var ett politiskt beslut att Maria Dalemar skulle sluta som sjukvårdsdirektör.

– Vi har såklart resonerat tillsammans med Peter Lindvall, där vi diskuterat utvecklingen framåt för sjukvården. Vi har varit inne på att det behövs en omstart och ett annat ledarskap, men det här är en överenskommelse mellan Peter och Maria Dalemar.

Meit Fohlin anser att det är slöseri med regionens pengar att låta Maria Dalemar gå nu, när hennes förordande går ut i augusti. Vad säger du om det?

– Det är den överenskommelse som Peter och Maria kommit överens om, så den har jag inget att säga om.

Peter Lindvall bekräftar via mejl att han fört diskussioner med företrädare för det nya politiska styret, men säger att det slutgiltiga beslutet är hans. På en rak fråga om det är så att Maria Dalemar fått sparken svarar han följande:

– Marias förordnande går ut under 2019 och vi har kommit överens om att avsluta det i förtid och att göra det i anslutning till att en ny nämnd och nämndsordförande tillträder.

Om det är så att Maria inte har fått sparken, hur kommer det då sig att hon får 12 månadslöner som kompensation när hennes förordnande går ut i augusti?

– Eftersom vi avslutar hennes förordnande i förtid.

Helagotland.se har utan framgång sökt Maria Dalemar för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg