"Nu kan vi ägna oss åt att sälja igen"

Sedan ett år tillbaka har Ica-butikens överlevnad varit i riskzonen. Efter månader av ovisshet kan personalen äntligen pusta ut och blicka framåt.

25 april 2019 19:05

För Dag Hoffman, ägare till Hoburgshallen, har det senaste året varit en minst sagt stormig period. Det hela började när den pågående utbyggnaden av butiken plötsligt avbröts i mars 2018. Huvudentreprenören, LH Byggare AB, hade hamnat i en akut likviditetskris och klarade inte av att betala de gotländska underleverantörerna som var inblandade i projektet.

Tack vare hjälp från lokala entreprenörer lyckades Dag Hoffman ändå färdigställa butiken så pass att de kunde öppna inför förra sommaren.

– Det var en enorm tur att vi kunde öppna, annars hade vi gått i konkurs, säger Ica-handlaren medan han blickar bakåt i tiden.

Oron tynger inte längre hans sinne, men under flera månader låg han sömnlös och funderade kring hur det skulle gå för Hoburgshallen. I och med huvudentreprenörens konkurs förlorade butiken närmare två miljoner kronor.

– Det har varit väldigt jobbigt och det har kostat både oss och andra massa pengar. Det jobbigaste var den ekonomiska biten. Att känna att man inte har råd, men ändå måste betala saker. Då har man fått ta från egen ficka, säger Dag Hoffman.

Läs även:Problem för mataffär - bygget står still

I dag är Hoburgshallens butiksdel klar, men det är fortfarande vissa av personalens ytor som behöver byggas färdigt. Det arbetet kommer däremot att dröja till hösten 2020. Nu vill Ica-handlaren fokusera på att ta hand om kunderna.

– Butiken är säkrad så nu kör vi på. Nu kan vi ägna oss åt att sälja igen.

Dag Hoffman är tacksam över det stöd de har fått från andra handlare samt från kunderna.

Att butiken överlevt är tack vare ett bra resultat förra sommaren, liksom vid den nyligen passerade påskhelgen.

– Vi hade en fantastiskt bra påsk och mer än fördubblade försäljningen.

Dag Hoffman som hade tänkt gå i pension har bestämt sig för att vara kvar åtminstone två år till för att se till att butiken står stadigt. Och han ser hoppfullt på framtiden.

– Nu är det bara positivt och inget negativt mer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist