Gymnasieeleven Abdelkerim Moussa trodde att han och klassen bara skulle gå på en föreläsning på Donners eventhall. Men när alla hade satt sig var det inte föreläsarna som gick upp framför dem, utan representanter från Ung Företagsamhet Gotland. Applåderna ekade högt när de berättade att Abdelkerim Moussa hade fått stipendiet Triton Fullpotential Award.

– Jag hade ingen aning. Det var verkligen en överraskning, sa stipendiaten direkt efter tillkännagivandet.

Stipendiet på 10 000 kronor delas årligen ut till en elev som har drivit UF-företag under året. Det handlar inte om hur pass lönsamt företaget har varit, utan om hur ungdomens personliga resa har sett ut.

Artikelbild

| Abdelkerim Moussa fick ta emot värdechecken framför en stor del av eleverna på Gutegymnasiet.

– Vi belönar oftast de som har kommit längst. Med det här vill vi istället belöna någon som har haft en svårare väg. Det är roligt att se hur de som har haft det tufft i början sedan har utvecklats. Det har verkligen Abdelkerim gjort, sa Adam Ladebäck, regionchef för UF Gotland.

Abdelkerim Moussa kom till Sverige som ensamkommande från Tchad. För hans del har företagandet kantats av vissa svårigheter, som till exempel hur man gör om man inte har ett personnummer. Men Abdelkerim Moussa har inte sett några hinder, utan bara problem som behöver lösas. Han startade företaget Gawa UF, som under året har producerat kaffe med smak av ingefära. Detta tillsammans med ett lokalt rosteri. Nu ser han fram emot att få Gawa UF att växa.

– Jag gillar att skapa nya saker. Nu ska jag kanske satsa på ett aktiebolag. Jag känner mig ännu mer taggad nu.

emelie.stenqvist@gotlandsmedia.se