Ny sjöräddningsbåt till ön – körs hit direkt

Räddningshelikoptern är inte längre kvar på Gotland. Nu har Sjöräddningssällskapet beslutat att placera en ny båt på ön.

11 december 2017 18:30

Sjöfartsverket beslutade den 7 december att flytta räddningshelikoptern från Gotland och det finns i nuläget inget beslut på hur länge det gäller. Nu är det klart att Sjöräddningssällskapet placerar en av sina båtar, Rescue Stenhammar, på Gotland under vintermånaderna. Det är som en direkt följd av att räddningshelikoptern flyttats från Gotland.

– När räddningshelikoptern inte längre finns på Gotland har vi i dialog med Sjöfartsverket beslutat att flytta över en av våra större båtar. Nu får vi dit en båt som har större uthållighet kring Gotland, säger Lars Samuelsson, maritim ledare vid Sjöräddningssällskapet.

Båten var under måndagseftermiddagen redan på väg till Gotland och det är inte klart hur länge som Rescue Stenhammar kommer att vara stationerad på ön.

– Den kommer att gå tillbaka till Räfsnäs (båtens ordinarie station reds. anm.) under våren. Det är oavsett hur det blir med Sjöfartsverkets helikopter, säger Lars Samuelsson.

Under vintern kommer också flera nya sjöräddare att utbildas på Gotland. Utbildningarna kan genomföras eftersom en skeppare, som är anställd av Sjöräddningssällskapet, följer med till ön.

Det är ett 20-tal personer som kommer att gå utbildningen.

– Vi kommer nu kunna genomföra en större utbildningsinsats. För att bli sjöräddare måste man gå igenom ett stort antal utbildningar och genomföra övningar. Så det kommer vi att kunna genomföra nu, säger Lars Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa