Nya fall av corona – har smittats på Gotland

Nio personer har nu konstaterats smittade av coronaviruset covid-19 på Gotland. "Två eller möjligen tre av dessa är smittade på Gotland", säger smittsskyddsläkare Maria Amér.

26 mars 2020 13:15

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade Region Gotland att fyra nya fall av covid-19 bekräftats på Gotland. Totalt har nu nio personer smittats av coronaviruset på ön. De smittade är alla hemmahörande på Gotland. 

Två av de smittade vårdas i hemmet och mår under omständigheterna bra. Två ligger inlagda på sjukhus.

– Det som framför allt föranleder den här presskonferensen är att två eller möjligen tre av dessa är smittade på Gotland, i det gotländska samhället, säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Utvecklingen ställer nu nya krav på den gotländska sjukvården. Sjukvårdsledningen har med start på torsdagsförmiddagen gått upp i stabsläge.

– Det här betyder att vi går över i nästa fas när det gäller den här pandemin. Där vi går från enstaka importfall till att vi har en samhällssmitta på Gotland. Kring de här patienterna har vi nu inlett en smittspårning, berättar Maria Amér.

 

Folkhälsomyndigheten meddelade i förra veckan att man avråder från icke nödvändiga resor till skidorter samt sommardestinationer, såsom Öland och Gotland.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob, påminner om vikten av att följa myndighetens uppmaning.

– Kapacitet på Gotland när det gäller vården är begränsad till oss som bor här året runt. Det gör att det i sådant här läge blir det särskilt utmanande att kunna hantera en ökad tillströmning. Vi har många deltidsgotlänningar, som vi normalt sett tycker är fantastiskt kul att de kommer till Gotland och som vi verkligen är beroende av, säger hon, och fortsätter: 

– Men just nu är vi i ett läge där vi får bedja till att man tar ett eget ansvar och stannar i sina hemregioner. För vi kommer att ha problem framåt när det gäller kapaciteten, säger Marie Loob på presskonferensen.

Även smittsskyddsläkare Maria Amér uppmanar till att lyssna till de råd som man tidigare gått ut med.

– De råd som vi tidigare har gått ut med anledning av pandemin är återigen värda att upprepas och dubbelt så viktiga.

 

Dessa är, enligt Region Gotland:

Du som är 70 år och äldre bör stanna hemma. Begränsa dina fysiska kontakter med andra människor en tid framöver. Använd telefon och sociala medier. Det gäller även om du känner dig frisk.

Undvik smitta genom att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Undvik att röra vid ansiktet, hosta och nys i armvecket.

Om du känner dig sjuk så sök i första hand information på 1177.se. De flesta behöver inte uppsöka vården. Behöver du mer råd och stöd, ring din vårdcentral eller 1177.

Resor till och från Gotland. Folkhälsomyndigheten manar till försiktighet när det gäller resor i allmänhet och resor under storhelger. Detta gäller exempelvis till turistorter.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Nilsson