Nytt bryggeri ska byggas i centrala Visby

Barlingo Bryggeri storsatsar och flyttar delar av produktionen till Visby. De nya lokalerna på A7-området ska rymma produktion, upplevelser och restaurang.

16 februari 2017 05:15

Många känner nog igen byggnaden med Radio Gotland och Skatteverket som närmaste grannar. En del för att den under militärens tid fungerade som ridhus, andra för att det var hit som Systembolaget tillfälligt flyttade år 2002 då butiken på Östercentrum byggdes om.

För Jonny Warg och Niklas Gustafsson, som startade Barlingbo Bryggeri år 2013, var det kärlek vid första ögonkastet.

– Det ser ut som att det har legat ett bryggeri här i 200 år, så känns det när man tittar på fastigheten. Ett väldigt vackert hus med centralt läge i Visby, säger Jonny Warg.

Kontraktet med fastighetsägaren skrevs på i tisdags, och nu påbörjas en intensiv period för att ha allting klart redan till sommaren.

– Tanken är att produktionen ska vara i gång redan den 1 juni och att restaurangen, som kommer att ligga en trappa upp, ska öppna runt midsommar. Vissa ölsorter kommer även framöver att produceras i Barlingbo, samt all cider, berättar Jonny Warg.

Varför gör ni denna flytt?

– Dels är vi för trångbodda ute i Barlingbo, dels så är det här en spännande satsning eftersom vi brinner för lokalproducerad öl. Här kan vi visa upp och berätta om vårt hantverk och slutligen erbjuda provsmakning av produkterna uppe i restaurangen, tillsammans med god mat. Ett koncept och en upplevelse som vi blir först med på Gotland.

Satsningen på bryggeriet i Visby innebär även, enligt Jonny Warg, mellan tio och tolv nya arbetstillfällen. Tre direkt i företaget och resten som en följdeffekt i andra led.

Hur kommer omgivningen att märka av er?

– Vi är ett mikrobryggeri och klassas som hantverk, inte som en industri. Det kommer att dofta som ett brödbak ett par timmar om dagen, några dagar i veckan. Inte värre än så. Det är viktigt att vi passar in i stadsbilden och blir ett naturligt och uppskattat inslag, betonar Jonny.

Restaurangen på övervåningen kommer att byggas in helt, men via stora glaspartier kan man titta ner på den pågående produktionen.

Krögare blir Reinhard Keinprecht, som i dag driver österrikiska Wisby Hof strax innaför söderport. Restaurangen kommer att rymma närmare 100 sittplatser, varav 50 på en nybyggd uteservering.

– Jag vill att det ska bli intimt, men ändå med tydlig industridesign. Hit ska man kunna komma på ölprovningar, men också för att bara äta något gott eller gå på after work. Tanken på att all öl som vi serverar tillverkas en trappa ner, den är väldigt tilltalande, säger Reinhard Keinprecht.

Barlingbo Bryggeri

När: Startades år 2013 av Jonny Warg och Niklas Gustafsson, och är beläget tio kilometer sydost om Visby.

Aktuellt: Flyttar stora delar av produktionen till Visby och beräknas vara i gång i de nya lokalerna på A7-området den 1 juni i år.

Vad är ett mikrobryggeri? Ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen. De första svenska mikrobryggerierna etablerades runt 1995. Trenden med mikrobryggerier kommer från Storbritannien och USA, som en motreaktion till internationell lager och bryggerijättar.

Källa: Barlingbo Bryggeri och Brewers association.

Så jobbar vi med nyheter
Johan Kurelid