Nytt utbrott av yngelröta på ön

Ett bisamhälle i Fröjel har drabbats av sjukdomen amerikansk yngelröta. Nu uppmanas biodlare att inte flytta sina bin för att undvika smitta.

8 maj 2015 18:18

I går konstaterade länsstyrelsen i Stockholm ett nytt utbrott av amerikansk yngelröta på Gotland. Det är ett bisamhälle i Fröjel som har drabbats.

– Det fanns sporer i det här samhället i fjol, men då var det så pass lite att man gjorde något åt det. Men nu är det klinisk yngelröta, säger bitillsynsmannen Thomas Pettersson som i går kväll var på plats i Fröjel och tillsammans med biodlaren eldade upp det drabbade samhället.

Förra året fanns konstaterad yngelröta i Väte, men då var det första gången som ön var drabbad på flera år.

Amerikansk yngelröta är en bakteriesjukdom där bakterierna livnär sig på binas larver. Sjukdomen kallas också nymfpest eller täckt bipest. För att förhindra spridning avlivas omedelbart hela bisamhället, vilket innebär stora förluster för den enskilde biodlaren.

Nu kommer alla biodlare inom en radie av tre kilometer från den smittade gården att kontaktas för besiktning.

– Till viss del sprids det genom att bina flyger till varandra och för smittan vidare. Men den största smittspridaren är biodlarna själva när de flyttar lådor från ett samhälle till ett annat, säger Thomas Pettersson.

För att undvika att smittan sprids ytterligare uppmanas nu alla biodlare på ön att inte flytta på sina bin, utan behålla dem på samma plats.

Amerikansk yngelröta smittar inte till människor och enligt länsstyrelsen i Stockholm är det inte heller farligt att äta honung från drabbade samhällen.

Så jobbar vi med nyheter