Öns fasta försvar kom med färjan

I går rullade 18:e stridsgruppen av färjan från Oskarshamn. Efter en uppvisningsmanöver genom stan rullade de söderut, in bakom avspärrningarna på Tofta skjutfält.

28 juni 2017 07:30

Med cirkulerande stridsflygplan över hamnen och nyfikna blickar från många medpassagerare rullade i går eftermiddag ett stort antal stridsfordon 90 i land. Skyttekompaniet hade på morgonen lämnat Skövde och transporterade hit med färjan från Oskarshamn blir soldaterna historiska som öns första fasta försvar på mer än tio år.

– Det känns jätteroligt att den här dagen äntligen har kommit. ÖB fattade sitt beslut i september och några av oss har varit på plats sedan i oktober, säger Therese Fagerstedt, kommunikationsansvarig för Försvarsmakten på Gotland.

Totalt ingår 160 man i den 18:e stridsgruppen på Gotland. Hur många soldater, och antalet fordon, som kom med Destination Gotlands ordinarie färja vill Försvarsmakten inte avslöja.

– Det är majoriteten som kommer nu, säger Therese Fagerstedt.

Till en början består fordonen till största delen av stridsfordon 90, men luftvärnskanonvagnar är beställda. Hur många sådana som kommer är inte klart.

– De placeras på Gotland 2018, säger Therese Fagerstedt.

Många av soldaterna går direkt på semester när de kommit till ön. Men först ska de skjuta in sina vapen på Tofta och göra sig hemmastadda.

– Och boa in sig lite grann och känna att nu är de här, säger Therese Fagerstedt.

Militärkolonnen körde en sväng genom Visby, för att soldaterna skulle få se sin nya hemö.

– Och få säga ”Hej, nu är vi här” och låta gotlänningarna se dem. Vi vet att de varit efterlängtade av många, säger Therese Fagerstedt.

Fortfarande saknar en del av de försvarsanställda egna bostäder och för dem väntar tillfälliga lösningar över sommaren, innan bostadsmarknaden förhoppningsvis lättar i höst.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa