Överbliven lunch – smart app minskar matsvinnet på ön

Istället för att slänga maten som blev över efter dagens lunch så säljer nu flera restauranger överbliven lunch till halva priset via en app. "Maten är billig och alla tjänar på det", säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Coop Gotland.

21 november 2017 05:00

Sedan ungefär en månad tillbaka säljer Coop Gotland överbliven mat via appen Karma. Istället för att slänga det som blivit över efter lunchen kan kunderna nu köpa en matlåda från delikatessdisken för halva ordinarie priset.

– Vi säljer rätt mycket, vi är den första Coop-butiken i Sverige som använder appen. Det gör vi för att minska matsvinnet samtidigt som det är ett sätt att ta ansvar för miljön, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Coop Gotland.

I dagsläget är det ungefär tio personer varje dag som använder tjänsten på Coop.

Beställningen görs direkt i mobiltelefonen.

– Man laddar ner appen, kollar igenom vad som finns och kryssar i vad man vill ha; vilken "mat som finns att rädda", det är så det står. Då dras beloppet automatiskt från det konto man kopplat, sedan går man bort till delikatessdisken och hämtar sin mat, säger han.

Än så länge är det bara dagens lunch som kan köpas genom appen men snart kommer tjänsten utökas till att gälla även Coops charkprodukter.

– Det är en rolig idé. Maten är billig och alla tjänar på det. Det är våra barn som tjänar mest på det ut ett hållbarhetsperspektiv, säger Markus Wahlgren.

På Gotland är även Scandic Visby och Kränku kopplade till tjänsten. På ön finns det cirka 1 000 registrerade användare av appen.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om den maten vi har. Det som är det bästa är att det är en win win-situation för alla, säger Camilla Henriksen på Karma.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa